chrome firefox opera safari iexplorer

Митці закликають не знищувати в метро мозаїки радянського періоду

13 травня 2015 о 15:48

Українські художники звернулися до Київського міського голови із відкритим листом

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на текст звернення.

Митці-ініціатори проекту Soviet Mosaics in Ukraine («Ізоляція») звернулися до Київського міського голови Віталія Кличка

Київрада збирається демонтувати мозаїчне панно 1963 року на станції «Шулявській» і панно 1984 року на «Палаці Україна», створені заслуженими діячами мистецтв України Іваном Литовченком і Степаном Кириченком.

Станція "Палац Україна".  espreso.tv

Станція «Палац Україна». espreso.tv


Станція "Шулявська". espreso.tv

Станція «Шулявська». espreso.tv

Художники наголошують, що «монуметальні декоративні мозаїки є надзвичайно важливою верствою української культури, що містить зразки радянського модернізму — унікальні пам’ятки світового мистецтва. В середині ХХ століття ­ епоху тотального контролю та цензурування мистецтва — художники не могли собі дозволити вільних творчих пошуків в академічних роботах, тому часто втілювали їх в декоративних творах. Сьогодні є можливість незаангажованого сприйняття ідеологічної складової мозаїчних творів та об’єктивної оцінки їхньої художньої унікальності. Крім того, усвідомлення важливості збереження радянського культурного спадку є ознакою цивілізованого суспільства, де головною цінністю є уважне ставлення до культурно-історичних нашарувань».

Окрім цього митці додали, що кілька станцій київського метрополітену є пам’ятками культури місцевого значення, зокрема станції метро «Золоті Ворота» та «Либідська».

«Вважаємо за необхідне створити незалежну експертну комісію, для дослідження культурної цінності художнього оздоблення станцій київського метрополітену за участі представників проекту SOVIET MOSAICS IN UKRAINE», — додали у листі.

Нагадаємо, що у київському метро знайшли чимало радянських символів. Зокрема на станціях «Героїв Дніпра», «Вокзальна», «Арсенальна», «Університет», «Палац Україна», «Шулявська», «Берестейська», «Либідська», «Політехнічний інститут». З демонтованих елементів планують створити музей.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути