chrome firefox opera safari iexplorer

Туризм по-скромному: У скільки обійдуться травневі свята в Україні

01 травня 2015 о 13:00

Українці вирішили відпочивати в цьому році всередині країни. Різка девальвація гривні призвела до стрімкого подорожчання турів на улюблені курорти Єгипту і Туреччини. Якщо торік на травневі свята можна було виїхати за гарячими турам в ці країни на двох на тиждень за 6 тис. грн, то цього року ціни стартують від 15 тис. грн.

Директор Центру туристичної інформації Володимир Царук вважає, що в 2015 р. обсяги виїзного туризму на травневі свята скоротяться в порівнянні з минулим роком на 40-50%.

Відпочинок за ціною візи

В результаті українці масово почали переорієнтуватися на відпочинок всередині країни. «У цьому році вони роблять ставку на відпочинок всередині країни», — говорить генеральний директор туркомпанії Etnotur Тарас Голинський. «Зараз тільки візу зробити коштує майже 2 тис. грн, — зазначає засновник туристичної компанії „Час на мандри“ Юрій Пирч. — Тоді як за ці гроші можна поїхати в семиденний тур Україною».

«Традиційно найдешевшими є тури з недорогим проживанням, — каже власник турагентства „Дешеві мандрівки Україною“ Ігор Кулаков. — Наприклад, у одного львівського туристичного оператора є популярна програма „Відпустка по-закарпатськи“, де тиждень відпочинку обійдеться в 2325 грн + 1000 грн на невраховані витрати. В основних львівських туроператорів традиційно користуються популярністю тури вихідного дня, де можна вкластися в 500-600 грн, але ночівля проходить в скромних сільських умовах».

"Вже зараз відчувається активний попит на тури на травневі свята, — каже Юрій Пырч. — Найбільш популярним серед туристів є Закарпаття. Також мають високий попит екскурсії у віддалені від Львова місця, але до як

Володимир Царук говорить, що в цьому році потік туристів у Карпати на травневі свята залишиться на торішньому рівні. Він вважає, що це позитивний сигнал, оскільки в умовах різкого падіння доходів населення утримати колишні обсяги ринку вже можна вважати успіхом.

Подорожчав відпочинок

Проте і в Україні туристам доведеться зіткнутися з подорожчанням. Ціни на відпочинок всередині країни зросли на 10-40%, розповідає Юрій Пирч. Про подорожчання як мінімум на 15-20% говорить і Тарас Голинський. Він пояснює це подорожчанням палива, продуктів, енергоносіїв і т. д.

Разом із тим деякі інші опитані учасники туристичного ринку говорять про те, що зростання цін не було. Приміром, за даними директора екскурсійного бюро «Київські фрески» Анжели Савченко, в Закарпатті ціни стартують від 250 грн за двомісний номер до 1000 грн за окрему віллу. "Власники бояться піднімати ціни, щоб не відлякати туриста. «Був сезон простою, власники житла в курсі, що доходи у людей упали, тому для них краще заробити менше, ніж нічого не заробити», — пояснює вона.

Директор тернопільського турагентства «СонцеВИД» Наталія Дрозд також говорить, що проживання не подорожчало, але зросла ціна харчування. За її словами, якщо торік дворазове харчування (обід і сніданок) у приватному секторі коштував в середньому 80 грн, в готелі 2 або 3 зірки — 100 грн, то цього року воно подорожчало до 100 грн і 120-130 грн відповідно.

Корпоратив у Карпатах

"Цікава тенденція спостерігається серед великих компаній, які раніше організовували корпоративи в далекому зарубіжжі — тепер вони звертають увагу на українські Карпати, Дністровський каньйон і т. д. ", - каже Юрій Пирч.

"Це не дивно. Адже тур вихідного дня (2 дні/1 ніч) в Карпати влітку для колективу на 50 чоловік обійдеться у 900 грн/люд (з комфортними умовами проживання, зручним автобусом, дворазовим харчуванням, екскурсіями і культурною програмою) «, - розповідає засновник „Час на мандри“.

Зміна орієнтиру

На ринок внутрішнього туризму звернули увагу і великі туроператори, які раніше віддавали перевагу виїзним закордонним турам. У зв'язку з девальвацією гривні ми вважаємо, що збільшиться попит на внутрішній продукт. Тому, при надходженні цікавої пропозиції із запуску зазначених турів, ми вирішили підтримати цей проект і запустили його реалізацію», — говорить генеральний директор туроператора Володимир Щупак. Компанія почала продавати тури в Чернігів і Карпати. За словами Володимира Щупака, влітку додасться п'ять-шість маршрутів. «Розраховуємо, що цей напрямок зросте в серйозний бізнес і принесе стійкий доход і гарний прибуток нашої компанії», — говорить він.

 

Джерело: 112 ua
Розділи: Туристичні новини

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути