chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині створили комунальне підприємство, яке опікуватиметься бурштином

11 березня 2016 о 15:10

Волинська обласна рада створила комунальне підприємство «Волиньприродресурс», яке опікуватиметься надрами на території області, зокрема й бурштином.

За таке рішення депутати проголосували напередодні, повідомляє позаштатний кореспондент ВВС Україна.

Водночас облрада вирішила не створювати спеціальний орган «Бурштин Волині».

Його функції виконуватиме новостворене комунальне підприємство, яке матиме ширший профіль: займатиметься видобувною, розвідувальною, виробничою діяльністю і відповідатиме не лише за надра, а й інші природні ресурси, такі як, наприклад, ліс.

Статутний фонд «Волиньприродресурс» складає 280 тисяч гривень.

Також волинські депутати ухвалили звернення до Верховної Ради й уряду, в якому закликали передати повноваження щодо видачі дозволів на користування надрами (корисними копалинами місцевого значення) обласним радам.

Питання незаконного видобутку бурштину особливо загострилося у 2015 році. Восени правоохоронці затримали на Волині близько двох сотень людей, які займалися незаконним промислом.

Підрозділи поліції охороняють райони, де вівся самовільний видобуток — для цього облаштовано спеціальний польовий табір.

У вересні голова Волинської ОДА Володимир Гунчик і Волинська обласна рада звернулися до парламенту з проханням якомога швидше прийняти закон України «Про видобування і реалізацію бурштину».

«Допоки розробка бурштину не буде переведена у правове поле, нелегальний видобуток цієї корисної копалини буде продовжуватися і надалі, із завданням шкоди навколишньому середовищу та породжуючи нові конфліктні ситуації», — йшлося у зверненні.

Розділи: Суспільство