chrome firefox opera safari iexplorer

6 варіантів гарячих перших страв для холодної пори

24 жовтня 2016 о 13:07

«Україна молода» наводить цікаві домашні рецепти перших страв для любителів густих наваристих борщів і таких самих густих супів — щоб ложка у них стояла.

Творити борщі або супи нескладно, навпаки — суцільне задоволення. Оскільки рецептів самих лише борщів перерахувати майже неможливо, а ще ж є супи, крем-супи, солянки, холодники тощо, можна уявити, скільки господинь доклалося до створення цих кулінарних шедеврів.

І ви просто зобов’язані внести і свою частку в цей «кулінарний літопис», тому на кухні не варто забувати про фантазію і творчість. Вам у поміч — овочі, фрукти, м’ясо і крупи, інгредієнти так само вибирайте на свій смак.

Із домашньою локшиною

Знадобиться курка, цибулина, морквина, корінь і зелень петрушки, селера, кріп і сіль. Для локшини — 300 г. борошна, 2 яйця, сіль.

В окріп (3 л) покладіть помиту молоду курку, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні до готовності. Курку вийміть, а бульйону дайте настоятися і зніміть жир.

Просійте борошно, зробіть у ньому заглиблення, вбийте яйця і замісіть туге тісто. Розкачайте дуже тоненько і покладіть на посипану борошном серветку, щоб підсохло. Тоді знову покладіть на дошку, посипте борошном, скрутіть у рулет і дрібно наріжте.

Варіть у великій кількості підсоленої води, часто помішуючи. Через З-4 хвилини, після того як локшина спливе, відкиньте її на друшляк і облийте окропом. Покладіть локшину в тарілки зі шматочками вареної курки, залийте бульйоном і посипте нарізаною зеленню петрушки.

Борщ — другої страви вже не потрібно

Справді, після тарілки наваристого рубінового борщу — та ще з грибами і чорно–сливом, заправленим сметаною і зеленню — про другу страву навіть і не думається.

Для нього (на трилітрову каструлю) потрібно: 2 гарні червоні буряки, 4 картоплини, 400 г. капусти, морквина, цибулина, по 200 г. чорносливу і печериць (в ідеалі 5 сушених грибів, але печериці, якщо їх попередньо трішки підсушити в духовці (для запаху) — непоганий конкурент), 2 столові ложки томатної пасти, корінь петрушки, цукор, сіль, перець, зелень, сметана — за смаком.

Якщо у вас печериці — злегка підсушіть їх, якщо сухі — помийте і зваріть. Очистіть буряк і наріжте його соломкою. Частину буряка стушкуйте з ложкою томатної пасти, невеликим ополоником грибного бульйону і жиром (наприклад, з салом).

Спасеруйте дрібно нарізані цибулю і петрушку в томаті й борошні, що залишилися. Пошинкуйте капусту й додайте її до киплячого бульйону, а як закипить знову, додайте в борщ порізану картоплю. Варіть ще 10—15 хвилин.

Потім зваріть разом із цукром чорнослив. Через 15 хвилин додайте в суп пасерування, дрібно нарізані гриби, на яких ви варили бульйон, і чорнослив разом з відваром, в якому той готувався. Додайте сіль та перець за смаком і дайте борщу поваритися ще 10 хвилин.

При подачі на стіл додайте сметани і посипте зеленню.

Якщо ви вирішите виконати свою «борщову програму» повною мірою, спечіть і пампушечки. Нічого складного, повірте!

Треба взяти 2 склянки борошна, 0,5 склянки води, столову ложку цукру, 10 г. дріжджів, чайну ложку олії і яйце. Розчинити у воді цукор і дріжджі, підмісити борошно. Вимісити тісто. Змастити  олією, щоб добре відлипало від рук. Дати підійти, обім’яти.

Коли підійде вдруге,  розділити на невеликі кульки. Покласти на змащену  олією сковороду, дати постояти 15 хвилин, змастити розбовтаним яйцем і поставити на 15 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів.

Коли пампушки будуть готові, полити часниковим соусом. І все, подавайте вже сюди й борщ!

Капусняк

У компанію рецептів запишіть і капусняк, не пошкодуєте. Треба буде по півкілограма свинини, картоплі і квашеної капусти, цибулина, морквина, корінь петрушки, 50 г. сала, 20 г. борошна, 50 г. масла, 150 г. сметани, 3 зубчики часнику, пучок зелені, сіль, перець за смаком.

Свинину відварити до готовності, нарізати шматочками, а бульйон процідити. Квашену капусту посікти й стушкувати до готовності. Цибулю, моркву, петрушку порізати. Спасерувати на вершковому маслі, додати пасероване борошно, розведене бульйоном. У проціджений бульйон покласти нарізану картоплю, квашену капусту, пасеровані овочі, сало, розтерте з часником та зеленню петрушки.

Кендьорчик

Напевне, і ви не раз чули слова «кендьорити» (варити), кендьорчик, кендьор і похідні від нього. А втім воно називає просту і дуже смачну юшечку, яку можна приготувати дуже швидко, майже як чай.

Особливо якщо у вас уже є готовий м’ясний чи овочевий бульйон (я без бульйону готувала також — смачно!).

Отож до киплячого бульйону додати промиту пшеничну крупу, порізану кубиками картоплю, моркву і варити на маленькому вогні, наприкінці додати добру жменю цибулі, порізаної теж кубиком, солодку перчинку, посолити-поперчити, вимкнути плиту і вкинути зелень. Страва готова.

Грибами юшку не зіпсуєш

Борщ і кашу, до речі, також. Але наразі йтиметься про грибну юшку з перловкою.

Скуштувавши її, людина автоматично стає шанувальником перловки, перевірено.

Потрібно взяти півлітрову баночку будь-яких свіжих грибів , 3 картоплини, морквину, цибулину, півсклянки перловки, олію, сіль і перець за смаком.

Перловку помийте, залийте прохолодною водою і залиште набухати на 2-3 години, після чого відваріть. Гриби помийте і наріжте невеликими пластинами.

Після цього в підсоленій воді відваріть гриби (півгодини), потім обсмажте їх в олії на розігрітій сковороді.

Цибулю і моркву помийте, почистіть і наріжте невеликими кубиками. Далі обсмажте окремо від грибів на олії до золотистого кольору. Картоплю помийте, почистіть і наріжте кубиками. Після цього картоплю і гриби додайте в грибний відвар, у якому варилися гриби.

Поставте варити на середній вогонь. Коли бульйон iз грибами і картоплею закипить, додайте перловку й обсмажені овочі і дайте ще хвилин 10 покипіти. Посоліть, поперчіть і зніміть із вогню. Дайте юшці постояти і подавайте її зі сметаною.

Гарбузова зупка

А ще гриби смакують iз гарбузом — смачне поєднання! Переконайтеся в цьо­му на прикладі гарбузової зупки з грибами.

Потрібно буде 500 г. гарбуза, 500 г. свіжих або 50 г. сушених грибів, 5 картоплин, корінь петрушки, 2 цибулини, 3-4 помідори, 2-5 столових ложок сметани, зелень, чорний мелений перець, сіль.

Свіжі гриби нарізати й обсмажити в олії або смальці разом iз нарізаним соломкою коренем петрушки, додати помідори і протушкувати.

Якщо гриби сушені, їх треба замочити на 3-4 години в холодній воді, в ній же відварити, а потім нарізати й обсмажити з петрушкою. Картоплю відварити до напівготовності, додати всі посмажені інгредієнти, нарізаний гарбуз і свіжі помідори, посолити, поперчити і варити до готовності. Подавати гарячим зі сметаною та зеленню.

То що, обідати?

Смачного!

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути