chrome firefox opera safari iexplorer

23 березня: це цікаво знати

23 березня 2021 о 00:04

В мою кімнату зазирнуло Світло – 
Посеред ночі кинуло тепло…
Блукало сміхом і Весною квітло,
Свою яскравість у вогні несло.
Юрій Титов

У народі існує приказка, що 23 березня «туман з’їдає сніг», тобто вказує на прихід тепла. Туман також вказував на теплу середину травня, а іній – на дощовий день на Ісака Змійовика (12 червня). Сині хмари, які швидко пливуть по небу, передвіщали тепло і дощ.

А ще в цей день буває перша у новому році гроза. Рибаки зранку звертали увагу на весняні струмки: якщо вони біжать у лунку, то буде добре ловиться плотва.

За церковним календарем 23 березня вшановують мучеників Кодрата та з ним Кипріана, Діонісія, Анекта, Павла, Крискента, Діонісія (іншого), Вікторина, Віктора, Никифора, Клавдія, Діодора, Серафиона, Папія, Леоніда і мучениць Харієсу, Нунехію, Василісу, Ніку, Галю, Галину, Феодору та інших багатьох; мучеників Кодрата Нікомидійського, Саторина, Руфина та інших; препдобну Анастасію.

Іменинники 23 березня:
Віктор, Галина, Анастасія, Леонід, Денис, Ніна.

23 березня народились:
1908 – Архип Люлька український конструктор авіаційних двигунів, один із фундаторів теорії повітряно‑реактивних двигунів. Розробив проект першого турбокомпресорного повітряно-реактивного двигуна (1939).

23 березня відзначають:

  • Всесвітній день метеоролога.

Події 23 березня:

1876 – російський електротехнік і винахідник Павло Яблочков запатентував електричну лампочку.

1891 – в Англії уперше використана сітка для футбольних воріт.

1906 – у Росії дозволили вільне переселення селян.

1918 – Центральна Рада оголосила українську мову мовою діловодства.

1921 – місто Олександрівськ перейменували на Запоріжжя.

1928 – Кам’янець-Подільську фортецю оголосили історико-культурним заповідником.

1944 – засновано Київський ботанічний сад Академії наук УРСР.

1950 – засновано Всесвітню метеорологічну організацію. Цю дату відзначають, як Всесвітній метеорологічний день.

1994 – у Брюсселі підписали договір про співпрацю між Україною і Європейським Союзом.

1997 – у Маямі під час хірургічної операції 10-місячній італійській дівчинці пересаджено сім органів – рекордна кількість для однієї операції.

2005 – російський десантний корабель «Микола Фільченков» перетнув державний кордон України в районі міста Феодосія й без дозволу Києва почав висадку на полігон біля гори Опук десанту морської піхоти Чорноморського флоту.

2011 – обраний новий предстоятель УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Шевчук Святослав.

Чи знаєте ви, що:

  • Найдавніше зображення театральної вистави знайдено на фресці Софійського собору у Києві, на якій зображено скоморохів епохи Київської Русі. Вистава, судячи з фрески, починалася прологом: один скоморох, відкриваючи завісу, звертається до глядачів. У центрі – танці у супроводі двох музикантів із струнними інструментами. Один, танцюючи, грає на флейті, другий б’є у тарілки.
  • Найдавніший опис драматичної вистави на території України у XVII ст. лишив нам польсько-український поет Бартоломей Зиморович у своїй «Історії міста Львова», написаній латинською мовою.
  • Початки українського аматорського театру належить до 7 квітня 1730 року, коли в будинку глухівського заводчика І. Миклашевського відбулася вистава.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути