chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи вважають, що ДУСя грабує національні парки

20 жовтня 2017 о 14:31

Протягом трьох років Державне управління справами при Президентові України (ДУС) витратило не за призначенням щонайменше 31 мільйон гривень, передбачених для роботи національних природних парків. За наступні три роки планується витратити аналогічним чином ще 36 мільйонів.

Такий висновок зробила Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина», проаналізувавши відповідні видатки та витрати ДУСі.

Організація зазначає, що ДУС за статтею видатків на «утримання національних парків» ремонтує дах державної мисливської резиденції «Залісся» і прокладає туди швидкісний Інтернет на 1,5 млн грн, або закупає продукти харчування на 4,8 млн грн.

При цьому впродовж останніх 7 років ДУС ігнорує виконання трьох указів Президента України про реорганізацію мисливських резиденцій у національні парки, зауважують екологи.

Так. протягом 2009—2010 років Президентом В. В. Ющенком були підписані 29 Указів про створення нових національних парків, а також двох природних заповідників, що стало найбільшим в історії України стрибком у розвитку охорони природи.

У 2010—2012 роках відбулося створення спеціальних адміністрацій більшості новостворених установ природно-заповідного фонду. Винятком стали три національні парки, оголошені на території державних мисливських господарств ДУС – «Залісся», «Синьогора» та «Білоозерське».

Попри зазначені в Указах строки реорганізації мисливських господарств у нацпарки, до 2017 жодна реорганізація не відбулась! Призначення та затвердження Мінприроди директорів і штату не проводилось взагалі. Положення та проекти організації установ не розроблялись і також не затверджувались. 

З листів ДУС зрозуміло, що вони, будучи безпосередньо підпорядкованою Президентові України структурою не планують виконувати ці Укази. Ще листом № 01-15-1256 від 07.06.2010 року ДУС повідомило, що «Укази Президента від 11.12.2009 № 1048, від 11.12.2009 № 1049 та від 21.12.2009 № 1083 видано без достатнього наукового обґрунтування та належного картографічного матеріалу, підтвердженого фахівцями Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та інших державних органів щодо особливої природоохоронної, наукової, історичної, освітньої, естетичної та іншої цінності даних природних комплексів…» «Крім того, на сьогоднішній день місцевими органами самоврядування і територіальними громадами не підтримується створення національних парків».

У 2014 році з цього питання були затверджені рекомендації Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики № 22/1 від 10.04.2014 року: «реорганізувати державні резиденції «Залісся», «Білоозерське» та «Синьогора» в національні природні парки та передати їх разом із Азово-Сиваським національним парком в підпорядкування Мінприроди».

Однак за 7 років нічого не змінилось. Віз і досі там. Втім, віз за цей час здобув щонайменше золоту обковку для колес, пишуть екологи.

Також в системі ДУС з 1993 року діє Азово-Сиваський національний природний парк. Завдяки цьому частина коштів держбюджету, призначена для нацпарків – перераховується на ДУС. Та як виявилось, саботуючи створення трьох нових національних парків, ДУС вже не перший рік отримує бюджетні кошти начебто на чотири нацпарки, насправді витрачаючи їх на благоустрій власних споруд та інші несумісні з охороною природи цілі.

При цьому кошти надходять саме за бюджетною програмою 0301140 «Збереження природно-заповідного фонду в національних природних парках та заповідниках». Наприклад, цього року, ДУС освоїли за цією бюджетною програмою 56 млн. гривень. За наступні 3 роки планується «освоїти» для «президентських» нацпарків ще на 216 мільйонів бюджетних коштів.

Екологи Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» дослідили, на що саме використовуються такі відчутні суми «екологічних» коштів.

Згідно із розрахунками бюджетної програми, кошти на утримання земель природно-заповідного фонду розраховуються на загальну площу начебто чотирьох установ ПЗФ, не враховуючи те, що трьох з них насправді досі не існує як установ і рахунків, на які можна було б перерахувати надані державою кошти фізично нема.

Таким чином, зарплатня нараховувалась на 514 чоловік у 2015 році, на 510 – у 2016 і на 586 у 2017 році. До речі, цікаво, що порівняно з 2016 роком, у підпорядкованих ДУС неіснуючих нацпарках додалось ще 76 працівників. Проте, нова адміністрація не створювалась у жодному з них, що могло б викликати такі суттєві зміни у штатному розписі.

Повернемось до розрахунку вартості утримання одного гектару природно-заповідного фонду. З 2015 по 2017 рік вартість зросла з 250 грн за гектар до 387 грн. Оскільки адміністрацій у національних парків «Синьогора», «Білоозерський» і «Залісся», як і Положень про них не існує, — виділяти кошти на охорону їх території неможливо, оскільки вона може здійснюватись лише їхніми спеціальними адміністраціями.

Отож, можемо відкинути від розрахунків економістів ДУС частину коштів, пропорційну площі Азово-Сиваського НПП, в якому дійсно є адміністрація і в результаті отримаємо площу, використання коштів для якої є нецільовим використанням (52580 га).

Таким чином, за останні 3 роки на утримання неіснуючих нацпарків ДУС витратили 29 379 тис грн. Проте, це ще не кінець нецільового використання коштів. Так, у 2017 році 1 млн 100 тис. грн було витрачено на ремонт мисливських «будиночків» «Залісся» та «Синьогора», та придбано майна для резиденції «Залісся» на 200 тис грн.

Ще на 485,7 тис грн. «Залісся» ремонтували у 2015 році.

Підсумуємо: за 2015—2017 роки ДУС здійснили нецільове використання коштів національних парків на 31 164,36 тис грн. Фактично – це кошти, які недоотримали існуючі установи природно-заповідного фонду, а також недоотримало Мінприроди України на створення нових національних парків, переконані екологи.

Аналізуючи бюджетні запити ДУС на 2018—2020 роки, бачимо що розпочате у попередні роки планується продовжити і примножити. Зокрема, ДУС прогнозує збільшення вартості утримання одного гектара заповідної землі до 516 грн (на 75%!).

Враховуючи щорічні показники бюджетного запиту, за наступні три роки, на утриманні неіснуючих нацпарків планують вкрасти ще 31 млн 149 тис. грн.

Серед статей проектованого бюджету неіснуючих нацпарків у 2019—2020 роках не можна не відмітити вкрай цікаву статтю «продукти харчування». Яким чином можуть використовуватись продукти харчування для охорони ПЗФ фонду – важко зрозуміти. Тим не менш, на цю статтю планується витратити 4 млн 796,1 тис. грн.

Тож за наступні три роки заповідна галузь може недоотримати ще 35 945 тис грн. за рахунок нецільового використання їх в системі ДУС.

На думку екологів ЕПЛ, незаконне використання коштів, передбачених для нацпарків, слід зупинити. Крім того, оскільки ДУС не є фаховою установою у сфері природно-заповідного фонду, необхідно передати адміністрацію Азово-Сиваського НПП у відання Мінприроди України.

Після цього в частині бюджету слід буде просто видалити рядок 0301140 «Збереження природно-заповідного фонду в національних природних парках та заповідниках» з бюджету ДУС та перенести ці кошти до відповідного розділу в бюджеті Мінприроди, яке дійсно займається створенням і утриманням національних парків, вважають екологи.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути