chrome firefox opera safari iexplorer

Скільки коштує навчання у столичних університетах

26 липня 2018 о 11:15
tsn.ua

26 липня закінчується прийом заяв до вузів від абітурієнтів. Подали майже 800 тис. електронних заяв.

Цього року за кошти держави навчатимуться 52% випускників шкіл — 191 тис. осіб. Торік 54% осіб вступили на бюджет — 212 тис. школярів. Оскільки місць державного замовлення усім не вистачить, майже половина абітурієнтів піде навчатися на контракт. Цього року в середньому вартість виросла на 2-4 тис. грн.

«Для студентів, які вже навчаються в університеті, контракт не змінився. Для першого курсу вартість встановили з урахуванням рівня інфляції та видів видатків на навчання. Контракт у порівнянні з минулим роком виріс на 11 відсотків. Є формула розрахунку витрат, де ураховують оплату праці, послуги ЖКГ, утримання матеріально-технічної бази. Іншого варіанту немає. Ми повинні компенсувати витрати на підготовку студента», — розказує Gazeta.ua проректор із науково-педагогічної роботи КНУ ім. Шевченка Володимир Бугров.

Найдорожче навчатися у столичних університетах. Найпопулярніша спеціальність серед цьогорічних абітурієнтів — право. Рік навчання у київських вузах у середньому коштує 30 тис. грн. Найдорожче — у КНУ ім. Шевченка — 52,5 тис. грн. Стільки ж коштують міжнародні відносини. Журналістика і філологія — 45,3 тис., менеджмент і комп'ютерні — 33 тис. Навчання на природничих спеціальностях — 29,8 тис. грн

Трохи дешевші ці спеціальності у Києво-Могилянській академії. За право і міжнародні відносини просять 46 тис. грн. Іноземна філологія коштує 37 тис. грн, українська мова і література — 28 тис. Менеджмент обійдеться 32 тис. грн. Природничі науки — від 19,5 тис. до 22 тис. грн.

Вартість навчання у КПІ ім. Сікорського на інженерних факультетах стартує від 17,2 тис. грн. Комп'ютерна інженерія — 27,9 тис., кібербезпека — 21,3 тис., авіаційна та ракетно-космічна техніка — 19,6 тис. Найдешевше навчання обійдеться на фізико-математичному факультеті — 13,7 тис. грн.

Цього року популярністю серед абітурієнтів користується «середня освіта». На цю спеціальність виділили найбільше бюджетних місць — майже 7,5 тис.

Вартість навчання встановлюють із врахуванням рівня інфляції

Отримати освіту вчителя у НПУ ім. Драгоманова у середньому коштує 17 тис. грн. Ціна навчання на фізико-математичному, природничо-географічному факультеті та факультеті інформатики — 12,9 тис.-15,3 тис. грн. Українська філологія — 16,8 тис. грн, іноземна — від 21,9 тис. до 26,1 тис. грн. Фізкультура і психологія — 18 тис. грн.

У КУ ім. Грінченка дошкільна і початкова освіта коштує 15,3 тис. грн. Українська філологія — 15,9 тис. грн. Іноземні мови — 21.6 тис. 

У Лінгвістичному університеті переклад із германських і східних мов коштує 32,4 тис. грн, зі слов'янських — 26,6 тис. Середня освіта філолога обійдеться у 26,6 тис. грн.

Диплом спеціаліста з харчових технологій у Національному університеті харчових технологій коштуватиме 17,3 тис. грн. Готельно-ресторанна справа і туризм обійдуться у 19,9 тис. грн. Підприємництво і торгівля — 18,3 тис. грн. Біотехнології — 18 тис. грн.

У Національній академії внутрішніх справ навчання за спеціальностями «право» коштує 22 тис. грн, «правоохоронна діяльність» — 17 тис. грн.

Фармація, медична психологія та педіатрія в Національному медичному університеті ім. Богомольця коштує 25,9 тис. грн. Диплом стоматолога обійдеться у 35 тис.

Стати актором театру і кіно або диктором в університеті Карпенка-Карого коштує 35,4 тис. грн. Режисер театру і кіно — 35 тис. грн, балету — 18,3 тис., цирку — 17,3 тис.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Новини освіти

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути