chrome firefox opera safari iexplorer

18  березня – 125 років від дня народження Василя Мурашка, очільника Повітряного Флоту УНР

18 березня 2019 о 16:02
uk.wikipedia.org

Майбутній військовий льотчик Василь Мурашко народився 18 березня 1894 р. в с. Вересоч Ніжинського повіту Чернігівської губернії, в родині селян Опанаса Мурашка та Марії Авраменко.

Закінчив Чернігівську класичну гімназію, юридичний факультет Київського університету, Перше київське військове училище.

Під час Першої світової війни служив у чині прапорщика Ряжського 70-го піхотного полку.

У вересні 1915 р. Ряжський полк у переможних боях поблизу білоруських сіл Косута і Чижевичи переслідував ворога протягом читирьох діб, захопив шість легких гармат і два кулемети. В.Мурашко був нагороджений орденом Святого Георгія 4-го ступеня. У 1917р. за мужність отримав Георгіївську зброю.

У липні 1917 р. Василь Мурашко закінчив Севастопольську військову авіаційну школу. Службу в російській армії завершив у чині штабс-капітана.

Від вересня 1918 р. В.Мурашко -  старшина 4-го Сердюцького полку Армії Української Держави, від січня 1919 р. — помічник інспектора авіації Київського району, а від  квітня — командир Київського авіаційного загону.

20 серпня 1919 р. підполковника  Василя Мурашка призначено  експертом уряду УНР у справі закупівлі авіаційного майна у Німеччині, Австрії та Чехословаччині. В.Мурашко розшукував і купував  для Повітряного флоту УНР нові літаки, спроможні долати великі відстані. Є інформація, що він придбав для війська УНР  чотири літаки в Німеччіні, шість – у  Італії, ще кілька – у Австрії. Всі вони були доправлені до Праги, звідки мали дістатися до УНР. Однак події розгорталися трагічним чином, і літаки так і не потрапили до України. В.Мурашкові довелося продати п'ять літаків «Фенікс» і два — «Експрес », куплені у Відні, Міністерству народної оборони Чехословаччини.

У серпні 1920 р. В.Мурашко — виконуючий обов'язки начальника Управління Повітряного Флоту УНР. У 1921—1922 р.р. — начальник Управління Повітряного Флоту. В.Мурашко вірив у відновлення української державності, тож намагався  будь-що зберегти для держави єдиний вцілілий авіаційний підрозділ. Навесні 1921 р. він домігся передислокації  1-го Запорозького авіазагону до Бидгоща (Польща). Тут працювала польська «Нижча школа пілотів», і при ній вдалося розташувати інтернований Запорозький авіазагін, а переважну більшість представників його особового складу —  працевлаштувати  у цій школі.   

1922 р. Василь Мурашко оселився у Чехословаччині. Закінчив лісовий відділ Української господарської академії у Подєбрадах, працював лісником у Закарпатській Україні. Від 1938 р. був активним учасником Союзу гетьманців-державників, заступником керівника цієї організації.    

Наприкінці 1937 р. чехословацька поліція всерйоз зацікавилася діяльністю Ужгородського осередку Союзу, де головою був Василь Мурашко. 11 квітня 1938 р. в оселі  В.Мурашка було вчинено трус, виявлено «значну кількість письмового матеріалу». Наступного дня Мурашка та ще 8 його колег заарештували.  Їх обвинуватили в тому, що становили «загрозу  Республіці,…об'єднавшись з іноземною монархічною організацією, ворожою  до Чехословацької республіки, і перебували у цій організації протягом багатьох років дотепер». Проте, згідно з амністією, оголошеною Президентом Республіки, наприкінці квітня заарештованих звільнили з-під варти, хоча слідство тривало.

1942 р., за сприяння П.Скоропадського, Василь Мурашко побував у Києві, де пересвідчився у звірствах нацистів щодо мирного населення та українських патріотів-націоналістів. Тож коли повернувся до Чехословаччини, відмовився від подальшого перебування в Союзі гетьманців-державників, котрий перебував у тісних відносинах  з Німеччиною.  

У 1944 — 45 р.р. підтримував чеський антифашистський партизанський рух у Судетах. Влітку 1945 р.був заарештований органами НКВС, упродовж  9 місяців перебував під слідством, зазнав катувань, але  був звільнений за наполяганням чеських партизанів-антифашистів.

По війні мешкав неподалік міста Підмокли у Чехословаччині, згодом – у  Празі. Помер 1976 р. 

Всі нащадки В.О.Мурашка живуть і нині у Празі: син — Павло Мурашко, український дисидент і політв'язень, який у 1968-80 р.р. передавав український «Самвидав»; онук — Тарас Мурашко, український та словацький поет, прозаїк і перекладач; правнук — Олександр Мурашко.  

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути