chrome firefox opera safari iexplorer

«Імена України: Григорій Сковорода»

21 вересня 2010 о 11:29

Акція „Імена України: Григорій Сковорода” відбувалася у два етапи – 10 листопада 2007 р. на Харківщині та 1 грудня 2007р. на Полтавщині, напередодні 285-ї річниці з дня народження відомого філософа.

Зокрема, 10 листопада, у с. Сковородинівка, де український філософ провів останні роки свого життя та помер 9 листопада 1794 року, для представників мас-медіа відбулося екскурсія у Літературно-меморіальному музеї Григорія Сковороди, а також вистава мюзиклу відомого композитора Геннадія Татарченка „Містер Сковорода” у Харківському театрі опери і балету.

1 грудня 2007 року на Полтавщині у с. Чорнухи напередодні 285-ї річниці з дня народження видатного українського філософа, поета, педагога, відбувся другий етап акції, зокрема, відвідання школи та музею Григорія Сковороди, а також вистава мюзиклу „Містер Сковорода”.

Ініціатор акції Микола Томенко:

„Невипадково в рамках акції „Україні потрібні герої” ми звертаємося до постаті українського мандрівного філософа Григорія Сковороди, адже у грудні ми відзначатимемо вже 285-ту річницю з дня його народження.

Постать Григорія Сковороди є унікальною для України, тому наше завдання – повернути його у сучасність та по-новому прочитати автора своєрідної філософії серця і філософії свободи. Переконаний, що таке сучасне прочитання Григорія Сковороди стане корисним для всієї України.

Автентичне розуміння філософії Григорія Сковороди є дуже важливим, оскільки сьогодні правляча еліта м’яко кажучи, не до кінця розуміє творчу спадщину цієї визначної постаті для України. Класичний приклад цього — те, що портрет людини, яка свого часу боролася з культом грошей і розкоші та сповідувала принцип аскетичного, простого життя (доводив важливість духу над плоттю) став чомусь символом найбільшої грошової купюри України номіналом у 500 гривень.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути