chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вперше без участі держави нагородили переможців конкурсу ім. Петра Яцика

18 травня 2011 о 10:30

Учора в Національному театрі імені Івана Франка відбулося урочисте закриття XI міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Вперше за час свого існування конкурс відбувся без наказу міністра освіти, але попри це участь у ньому взяли школярі та студенти з усіх регіонів України. Провести ж конкурс удалося завдяки меценатам, які забезпечили і премії для переможців, і подарунки, пише «Україна молода».

«Я хотів би зачитати привітання від Президента України Віктора Януковича, — каже виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький, — але його нема. Це свідчить про те, що в цієї влади великі проблеми з гуманітарною політикою». До речі, торік Віктор Янукович привітання учасникам конкурсу надіслав і навіть назвав його «неоціненною інвестицією в майбутнє нашої держави». Також цьогоріч уперше у дипломах нагороджених немає підпису міністра освіти. «У Дмитра Табачника є проблеми з українською мовою. Він її просто не любить. Тож ми не вважали за потрібне, щоб у дипломах було його прізвище», — пояснив Михайло Слабошпицький.

Святкове дійство та його учасників благословив настоятель Української православної церкви Київського патріархату Патріарх Філарет. Напередодні в його резиденції було нагороджено десятьох меценатів, завдяки підтримці яких вдалося провести конкурс. «Як не принижували і не принижують українську мову, а вона — солов’їна, одна з найкращих серед інших мов Європи. І я впевнений, що ми діждемо того часу, коли рідну мову знатимуть не тільки українці, а й усі національності, які живуть на території нашої держави, — сказав Патріарх Філарет. — Конкурс імені Петра Яцика свідчить, що любов до української мови зростає. Але водночас зростає і протидія. Та ми не допустимо, щоб українську мову принижували і нищили. І церква тут відіграє важливу роль. Бо ми вчимо віруючих молитися українською мовою. Адже зросійщення в Україні відбувалося двома шляхами — через церкву і через школу».

Ці два шляхи сьогодні активно використовує і чинна влада. Зокрема, й намаганнями знищити конкурс імені Петра Яцика. Відповідну заяву незадовго до підбиття підсумків конкурсу розповсюдила координаційна ради з питань захисту української мови при Київській міській організації товариства «Меморіал». Влада чинить підступно, навіть запровадила новий Міжнародний мовно–літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, указ про який Президент Янукович підписав 30 вересня минулого року.

«Фактично новий конкурс був задуманий для того, щоб усунути із суспільного життя Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, — йдеться в заяві координаційної ради. — Водночас Кабінет Міністрів України досі не затвердив Положення про Міжнародний мовно–літературний конкурс імені Тараса Шевченка, хоча мав це зробити до 30 грудня 2010 року. А Міносвіти, яке начебто провело конкурс, досі не оприлюднило інформації про його переможців». У заяві зазначається, що за останні роки кількість учасників конкурсу імені Петра Яцика сягала майже 5 мільйонів осіб, а долучалися до нього українці з-понад 20 країн світу.

Навіщо владі знову винаходити велосипед, якщо конкурс з української мови вже є, він має ім’я, популярність і добре налагоджену систему проведення? «Усе це робиться підступно й методично і є ще однією ланкою стратегії нищення української нації», — впевнені підписанти вищезгаданої заяви.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути