chrome firefox opera safari iexplorer

Харківська влада хоче назвати місце відпочинку сквером Радянської України

25 червня 2011 о 12:52

Сквер в Орджонікідзевському районі міста Харкова, що по проспекту Орджонікідзе, 6, де розташований Палац культури тракторного заводу, планують назвати сквером Радянської України. Таке рішення ухвалила міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища.

У Харкові Радянський Союз ще й досі існує в назвах станцій метро, вулиць, проспектів, скверів, а також у пам’ятниках, зокрема і Леніну. Вулиці: П’ятдесят років СРСР, Клочківська, Парк Артема. Райони: Жовтневий, Дзержинський, Ордженікідзевський, Червонозаводський. Радянські назви фактично всюди.

У планах міської влади продовжити цей перелік сквером Радянської України. Старші люди одразу згадали: за совєтських часів радянську Україну прославляла площа біля нинішньої мерії. Із 1998 року – це майдан Конституції. 1975-го року присвоєння площі почесної назви офіційна пропаганда пояснювала так: «Тут стоїть монумент проголошення радянської влади в Україні. Цей пам’ятник люди жартома називають «П’ятеро з ломбарду несуть холодильник». Так от цю багатотонну скульптурну композицію за рішенням міської ради мають перевезти із центру міста у сквер, що біля палацу культури Харківського тракторного заводу. А місце відпочинку назвуть сквером Радянської України, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода секретар міської топонімічної комісії Олексій Хорошковатий.

«Навколо збереглася автентична забудова початку 30-х років минулого століття. Тут збереглися такі назви вулиць як: Третього інтернаціоналу, Другої п’ятирічки, Сімнадцятого партз’їзду, все це відображає саме ту епоху», – зазначає він.

Ми себе не ідентифікуємо українцями, звідси корінь зла – Колтунов

Останнім часом від харківських посадовців та фахівців із піару доводиться чути думку, мовляв, у місті навпаки треба зберігати й відроджувати пам’ятники, архітектуру, одним словом усе що пов’язане з Радянським Союзом, бо це буде цікаво європейському туристу. Цю думку поділяє і головний інвестор будівництва об’єктів Євро-2012 у Харкові Олександр Ярославський. Із 20 вересня VIP-туристів зустрічатимуть у реконструйованому старому пасажирському терміналі аеропорту, що стилізували під 1930-ті роки. Тут дівчата у російських кокошниках пропонуватимуть гостям Харкова горілку в гранчастих стаканах із солоними огірками.

«Сквер Радянської України, радянський аеропорт, радянський готель, це що повернення у минуле, кому це вигідно?» – зауважує голова громадської організації «Форпост Україна» Ігор Колтунов.

«У нас у Харкові і досі збереглися підвали де комуністи піддавали тортурам противників радянської республіки, – каже він. – Цьому є дуже багато документальних свідчень».

Проблема в тому, що ми себе не ідентифікуємо українцями, звідси корінь зла, наголошує Ігор Колтунов. 25 червня міська влада разом зі скульпторами та художниками визначатиме, як виглядатиме новий пам’ятник незалежності України, що встановлять на місці того самого радянського монумента.