chrome firefox opera safari iexplorer

У Ластівчиному гнізді створять музей

23 липня 2011 о 22:17

У Ялті, у відомому палаці — замку Ластівчине гніздо — буде створено музей.

За даними прес-служби Ради міністрів Криму, 22 липня у замку відкрилася виставка «Чарівний світ Архипа Куїнджі», на якій представлено знамениту картину художника «Місячна ніч на Дніпрі».

Зі слів першого віце-прем'єра Криму Павла Бурлакова, у Ластівчиному гнізді тепер будуть проводитися художні виставки й творчі вечори. Адже палац-замок цього року став об'єктом культурно-туристичної сфери.

Водночас міністр культури Михайло Кулиняк зазначив, що створення музею на базі Ластівчиного гнізда буде стимулом культурного відродження Криму, а також дасть можливість залучити більше туристів.

«Цей палац вартий того, щоб його показувати кримчанам і гостям півострова», — зазначив він.

Нагадаємо, Ластівчине гніздо є пам'ятником архітектури й історії, розташованим на стрімкій 40-метровій Аврориній скелі мису Ай-Тодор у селищі Гаспра. Першу дерев'яну будівлю на цьому місці було зведено для відставного російського генерала після російсько-турецької війни 1877—1878.

Свій нинішній вигляд Ластівчине гніздо отримало завдяки нафтовому промисловцеві баронові Штейнгелю. Він займався бакинською нафтою, а відпочивати йому подобалося в Криму. Він придбав на Аврориній скелі дачну ділянку й вирішив побудувати там романтичний замок, що нагадує середньовічні споруди на берегах Рейну.

Проект нового будинку було замовлено інженерові й скульпторові Леоніду Шервуду, синові архітектора Володимира Шервуда, автора Історичного музею на Червоній площі в Москві. Уже в 1912 році на тісному майданчику відрога Монастир-Бурун стояв оригінальний готичний замок.

Поруч із будинком було висаджено сад, що внаслідок землетрусу обрушився в море.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути