chrome firefox opera safari iexplorer

Збараж святкує своє 800-річчя

16 жовтня 2011 о 12:31

Цими вихідними, 15-16 жовтня, на Тернопільщині святкують 800-річчя Збаража з часу першої писемної згадки про цей населений пункт. Очікується, що урочистості відвідає близько 20 тисяч гостей. Організатори обіцяють, що кожен знайде тут розваги і забави до смаку.

У рамках урочистостей відбудуться два фестивалі: козацької пісні «Байда» та галицько-волинських страв «Фест Гарбуз», під час якого планують спорудити найбільший замок із гарбузів. Аби зафіксувати це, організатори запросили на ювілей і представників Книги рекордів України.

У конкурсній програмі ІХ Всеукраїнського фестивалю козацької пісні «Байда» візьмуть участь понад 350 виконавців. Загалом же, до участі у фестивалі зголосилося 30 колективів – хорів, вокальних ансамблів, тріо, дуетів та солістів-виконавців. Вони представлятимуть Тернопільську, Херсонську, Миколаївську, Чернівецьку, Донецьку, Київську області.

Серед іншого, у Збаразькому замку відтворять історичну битву, від якої розпочинається літочислення міста. Відтворити історичну події спробують клуби історичної реконструкції. Створити загальну картину допоможе тернопільський драмтеатр. Актори покажуть театралізоване дійство за участю кінноти.

На території призамкового парку розгорнеться виїзна торгівля. Тут охочих поласують галицько-волинськими стравами.

Водночас, у Тернополі, в обласному державному архіві відкрилась виставка, присвячена 800-річчю Збаража. В експозиції – близько сімдесяти експонатів, на яких відображено всю історію становлення міста.

«Експозиція поділена за історичним принципом за періодами – від найдавніших часів козаччини до сучасного періоду. Якщо говорити про найдавніші документи – це документи кінця 19 століття, які у нас зберігаються. Документів козацької доби у нас немає. Вони є у київських архівах. Якщо говорити про найновіші документи, то це, звичайно, фотодокументи сучасного Збаража», – розповів директор обласного державного архіву Юрій Гумен.

Найбільше експонатів виставки відображають життя збаражчан кінця 20-го століття.

«Дуже цікавими є відомості про стан Збаразького повіту станом на 1914—1915 роки. Тут можна почерпнути відомості про географічне розташування міста і Збаразького повіту, наявність земель, які були тут, наявність шляхів сполучення, урядові та громадські установи, які діяли в той період. А також про кількість підприємств, шкіл, церков, які були в той час на території Збаразького повіту», – зазначила упорядниця виставки Стефанія Ковель.

Діятиме виставка під назвою «Сивочолий Збараж» протягом місяця. Вхід безкоштовний.

За матеріалами zz.te.ua

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути