chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначається міжнародний день кіно

28 грудня 2011 о 09:11

Щороку 28 грудня відзначається міжнародний день кіно, передає УНН.

Саме цього дня в 1895 році в Парижі у «Гранд-кафе» на бульварі Капуцинів відбувся перший сеанс сінематографу братів Люм'єр. Демонструвався перший у світі короткометражний фільм «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота». Це була перша в історії кінематографа кінострічка, яка була показана публіці за гроші.

Демонстрація цього фільму викликала справжню паніку у глядачів: вони схоплювалися з місць і тікали із зали, боячись, що поїзд, який наближається на екрані, розчавить їх...

Трохи раніше, у тому ж 1895 році, французи Огюст і Луї Люм'єр отримали патент на винайдений ними апарат «Сінематограф».

Нагадаємо, День українського кіно відзначається щороку у другу суботу вересня. Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже у грудні того ж року він влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути