chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відбулася прем'єра фільму про Службу безпеки ОУН

03 лютого 2012 о 12:35

Автор стрічки «СБ ОУН. Зачинені двері» Віталій Загоруйко. Режисер побудував стрічку на розповіді істориків та спогадах колишнього співробітника спецслужби, зв’язкової УПА та особистого охоронця Романа Шухевича.

“Є такі люди, ще живі, їх дуже мало, на жаль, вони помирають, і тому я й хотів би не втрачати час, а й ще робити, фільми знімати. Знайшлись добрі люди, які дали трохи грошенят, тому що Ви розумієте, що без грошей неможливо нічого — хай ти будеш 10 разів ентузіастом”, — сказав режисер-постановник фільму «СБ ОУН. Зачинені двері» Віталій Загоруйко.

Зйомки тривали півроку у Києві, Львові та Івано-Франківську. Більшість акторів непрофесійні, це близько 70 членів товариства «Пам’ять».

Історики називають тему спецслужби ОУН однією з найменш розкритих у вітчизняній історії, адже ті, хто працював в СБ, і досі не розповідають таємниць.

“Українська спецслужба, тобто Служба безпеки Організації Українських Націоналістів творилася без наявності держави і творилася в екстримальних умовах. З одного боку очевидно, що це було надзвичайно важко для тих людей, які творили цю спецслужбу, але з другого боку — це забезпечило те, що створена спецслужба була настільки сильною, що змогла протистояти найбільш професійним спецслужбам того часу — фашистській і радянській”, — каже історик Володимир В'ятрович.

Фільм уже зараз можна дивитися в Інтернеті на YouTube. Також покази обіцяють організувати й у найбільших містах України.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути