chrome firefox opera safari iexplorer

Київський зоопарк хочуть перенести заради дерибану землі?

05 липня 2012 о 08:46

Національний екологічний центр виступає проти розділення Київського зоопарку на дві частини та перенесення його на Труханів острів чи деінде.

Про це «Рідній країні» повідомили у прес-службі НЕЦУ.

Як відомо, у червні 2012 р. головний архітектор Києва Сергій Целовальник заявив про намір розділити Київський зоопарк на два майданчика: місце для життя тварин і науково-дослідницький центр. Архітектор аргументував таке розділення скаргами місцевих мешканців на тварин, що утримуються у зоопарку, і пропозиціями 20-річної давнини щодо перенесення зоопарку із Шулявської балки через «крики тварин» і «відповідні запахи».

Окрім того, депутат Київради, член Ради директорів компанії «XXI століття» Андрій Миргородський в інтерв’ю газеті “Сегодня” заявив, що є потенційна можливість створення філіалу Київського зоопарку на Трухановому острові. За його словами, столичний зоопарк потребує негайної реконструкції, а на Трухановому острові можна створити комфортніші умови для тварин.

На переконання представника Національного екологічного центру України Олега Андроса, «Київський зоопарк — це об'єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, і будь-які його межі, хоча б на метр, можна посунути лише указом Президента. Якщо Целовальник вважає, що можна кудись перенести зоопарк, то він сильно помиляється. Так само помилявся у 2007 р. тодішній голова КМДА Леонід Черновецький, заявляючи про плани перенесення зоопарку до Вишгорода й підігруючи таким чином забудовному бізнесу».

На думку екологів, якщо зоопарк буде перенесено з Шулявської балки, негайно розпочнеться розбазарювання Київрадою його землі та знищення унікального об'єкта природно-заповідного фонду. А тому заяву головного архітектора Києва можна розглядати як провокацію і перевірку громадськості на готовність до спротиву дерибану київської землі.

Аргументацію Целовальника про те, що киянам заважає шум Київського зоопарку, заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк вважає смішною і такою, що не витримує критики. «Значно більшій кількості мешканців Києва заважає сам Целовальник – завдяки своїм забудовним планам. А пан Миргородський заявами про філіал зоопарку на Трухановому острові фактично схвалює забудову майбутнього об'єкта ПЗФ», зазначив він.

На думку представників НЕЦУ, натомість Київському зоопарку справді необхідно провести реконструкцію більшості вольєрів, які є застарілим спадком радянських часів. Нинішньої території Шулявської балки цілком достатньо для їх розширення та реконструкції, вважають екологи.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути