chrome firefox opera safari iexplorer

Україна — 44-та у світі за доступністю та якістю харчів

11 липня 2012 о 17:17
Україна посіла 44 сходинку рейтингу рейтинг країн за доступністю для населення та якістю харчових продуктів, який склав The Economist Intelligence Unit.

Загалом у рейтингу було досліджено 105 країн, пише «Тиждень».

Для ранжування експерти обрали Індекс «впевненості в їжі»( тобто коли люди в будь-який час мають фізичний, соціальний та економічний доступ до достатньої та поживної їжі, яка задовольняє їхні дієтичні потреби для здорового та активного життя).

Основними показниками Індексу «впевненості в їжі» стали: доступність (витрати сім`ї на споживання їжі порівняно з іншими витратами), наявність (достатня пропозиція, постачання їжі в середньому на день), якість та безпечність харчів (дотримання харчових стандартів).

Оцінювання здійснювалось за шкалою у 100 балів.

Найвищі показники за доступністю та безпечністю харчів було зафіксовано у  США (89,5). Другу та третю сходинки посіли Данія (88,1) та Норвегія (88.0).

На четвертому місці опинилась Франція (86,8), а на п’ятому – Нідерланди (86,7). До десятки найкращих увійшли також Австрія, Швейцарія, Канада, Фінляндія та Німеччина.

Найгіршою ж ситуація з наявністю харчових продуктів є в Демократичній Республіці Конго (18,4). На останніх сходинках рейтингу опинились також Чад (20,2), Бурунді (22,9), Гаїті (24,5), Мадагаскар (26,3), Ефіопія (26,4), Танзанія (26,8), Малаві (27,3), Того (27,5), Судан (27,6).

Україна в рейтингу посіла 44-ту сходинку, отримавши  8,4 балів. Таким чином, за безпечністю та наявністю харчів Україна випередила Таїланд, Болгарію, Перу, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан.

У звіті The Economist Intelligence Unit також робляться висновки, що в розвинених країнах кожна людина споживає на 1,2 тис. калорій на день більше, ніж в країнах з меншими доходами при тому, що загалом в середньому людині для нормального життя потрібно 2,3 тис. калорій на день.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути