chrome firefox opera safari iexplorer

За рік стан демократії в Україні погіршився — Freedom House (доповнено)

05 липня 2012 о 11:54

Протягом року ситуація щодо стану демократії в Україні залишилась незмінною, а в деяких питання навіть погіршилась.

Про це під час презентації звіту Freedom House присвячаеної стану демократії в Україні сказав голова міжнародної правозахиної організації Девід Креймер, передає кореспондент УНН.

Д.Креймер нагадав, що рік тому Freedom House видало звіт щодо ситуації з демократією в Україні під назвою «Б'ючи на сполох: на захист демократії в Україні».

«Ми робили попередження про консолідацію влади за рахунок демократичного розвитку, а також піднімали такі питання як вибіркове правосуддя, втручання СБУ, незадовільні місцеві вибори у жовтні 2010 року»,- сказав він.

Креймер зауважив, що за рік більшість із ключових питань, які піднімались у звіті залишились без змін, а в деяких випадках ситуація навіть погіршилась.

«Сьогодні двома найбільшими чинниками, які підривають демократію в Україні, є виборче переслідування політичних опонентів, і поширення корупції як невід´ємної частини управління», — йдеться у звіті Freedom House стосовно України, повідомляють Коментарі.

Окрім того, бойкот європейськими лідерами футбольного чемпіонату Євро-2012 сигналізує про початок міжнародної ізоляції України, яку влада може уникнути, «дозволивши опозиціонерам, у тому числі ув´язненим, брати участь у парламентських виборах в жовтні 2012 року».

Крім того, Freedom House вважає за необхідне забезпечити імплементацію закону про доступ до публічної інформації та розробку законопроекту щодо медіа-власності, спрямованого на забезпечення прозорості та зменшення монополізації ЗМІ.

За словами виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, яка була присутня на представленні звіту, в Україні існує монополізація ЗМІ і дисбаланс у висвітленні інформації.

За її даними, в 70% матеріалів ЗМІ йдеться про представників влади і лише в 30% — про опозицію.

Міжнародна неурядова організація Freedom House вважає доцільним скасувати депутатську недоторканність для боротьби з корупцією в Україні.

Розділи: Суспільство