chrome firefox opera safari iexplorer

Бізнесу влаштують «податковий голодомор»

17 серпня 2012 о 13:32

Виконати та перевиконати плани. Реформована податкова служба зробить це будь-якою ціною. Уже зараз підприємці скаржаться, що їм доводиться платити скільки скажуть — у податковій скорочення, тож кожен податківець намагається перевиконати плани зборів, аби його не звільнили.

Платити податки наперед — не новина для українського бізнесу. Але якщо досі це робилось добровільно-примусово, то з нового року податки авансом стануть обов’язковими.

Віктор Янукович підписав закон «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо Державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні». У цьому документі дивним чином з’явилась норма, за якою з 1 січня 2013 року підприємства, які мають дохід понад 10 мільйонів на рік, зобов’язані платити податок на прибуток авансом. При чому аванс має становити не менше 1/12 від нарахованих сум податку на прибуток за попередній рік.

Підприємці шоковані, адже їм і зараз катастрофічно бракує обігових коштів, а з такими нововведеннями про якийсь розвиток взагалі можна забути. Так само, як і про іноземні інвестиції. Дехто навіть порівнює нинішні часи зі сталінськими — можеш вмерти, але план виконати мусиш.

“У цій нормі нема нічого нового для українського бізнесу. Податки авансом і так платять. От у мене переплата уже десь мільйон чи півтора, – каже підприємець Ярослав Рущишин. – Цей закон – добивання легального виробника. Бо тим, хто працює у тіні, нема значення, які закони приймаються. А усі норми, які обмежують права бізнесу, лише погіршують становище тих підприємств, які працюють у правовому полі”.

Не в захваті від нових змін і тернопільський підприємець. “Зрозуміло, що підприємці ставляться до цього закону негативно. Влада просто узаконила те, що досі робила незаконно. Зрештою, це методика роботи нинішнього уряду, яка далека від демократичної, – каже він – Останнім часом збільшився тиск на бізнес. Це і збільшення перевірок по усіх напрямах, і збільшення пресингу податкової для виконання планових показників”. Воно й не дивно, адже для того, щоб виконувати обіцянки президента бодай до виборів, потрібні не мільйони – мільярди. А де їх взяти, якщо Україні уже не дають в борг? Доводиться шукати гроші в середині країни. Тому і доводиться трусити бізнес. У підприємців лишається два варіанти – платити або йти в тінь.

“Я б радив підприємцям оскаржувати цю норму, – каже керівник Центру сприяння підприємництву Олександр Данилюк. – За бюджетним кодексом, будь-які зміни, що стосуються ставок оподаткування, чи зміни порядку сплати податків мають прийматись не пізніше, ніж за шість місяців до початку бюджетного року. Тобто якщо закон прийняли уже в липні, то він може набути чинності лише з 1 січня 2014 року. Це дуже важлива норма, яка допомагає будувати бізнес-плани. На жаль, вона часто порушується. І саме через таку законодавчу непередбачуваність Україна займає останні сходинки рейтингів за рівнем економічної свободи та інвестиційної привабливості. Навіть країни зі слабшою демократією не дозволяють собі такого”.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути