chrome firefox opera safari iexplorer

ElectUA: Найбільші порушення в день виборів – «каруселі» і тиск на виборців

29 жовтня 2012 о 15:15

Найбільшими порушеннями у день голосування були «каруселі», махінації з позначкою «Вибув» та списками виборців та тиск на виборців, зокрема, на виборчих дільницях в лікарнях.

Такими є дані проекту ElectUA, пише Українська правда.

Згідно з повідомленням, найбільше випадків «каруселей» було зафіксовано у міських «спальних районах» Києва та містах-сателітах, наприклад, у містах Боярка та Ірпінь (Київська область).

А позначки «вибув» часто були відсутні навпроти імен/назв партій, котрі справді вибули з передвиборної боротьби, або навпаки доставлялись навпроти імен чинних кандидатів.

По всій території України фіксувались махінації зі списками виборців та здійснювався тиск на виборців виборчих дільниць у лікарнях.

«На пацієнтів вчинявся тиск, створювались різноманітні перешкоди для волевиявлення виборців, наприклад, до комісії привозили менше бюлетенів, ніж було зареєстровано виборців», — йдеться в повідомленні.

Також в день виборів від 14.30 почались DDOS атаки на веб-ресурси громадських організацій, які ведуть моніторинг виборчих порушень. Зокрема, «поклали» сайти проекту МГО «Інтерньюз-Україна» ElectUA.org, карту порушень ОПОРИ та «Майдан».

Водночас найбільшими порушеннями під час виборчої кампанії, за даними ElectUA, були «чорний піар», адмінресурс, підкуп виборців та залучення неповнолітніх до передвиборчої агітації.

Від початку вересня до 29 жовтня проект ElectUA отримав 1640 повідомлень про порушення виборчого законодавства.

Пік активності надання громадянами інформації про порушення припав на останній день передвиборчої кампанії – 26 жовтня – і безпосередньо на день голосування, коли платформа ElectUA отримала 370 повідомлень про порушення (22,5 % від загальної кількості).

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути