chrome firefox opera safari iexplorer

«ТойХтоПройшовКрізь Вогонь» претендує на премію «Оскар» у номінації Найкращий фільм іноземною мовою

09 жовтня 2012 о 13:06

Фільм українського режисера Михайла ІллєнкаТойХтоПройшовКрізьВогонь потрапив до лонг-листа номінантів на премію Американської кіноакадемії Оскар у номінації Найкращий фільм іноземною мовою.

Головний герой картини – пілот Іван Додока, літак якого потрапив в аварію. Доля Додоки невідома його родичам. Він встиг побувати в таборах, довго поневірявся по країні, а врешті-решт опинився в індіанському племені в Канаді, де намагався заново облаштувати своє життя.

Стрічка заснована на реальній історії льотчика радянської армії Івана Даценка, чий літак впав під Львовом. Доля Даценка була невідома, поки в 1967 році радянська делегація на всесвітній виставці в Монреалі не зустріла представника індіанського племені, який говорив чистою українською мовою.

Над сценарієм Іллєнко, Костянтин Коновалов і Денис Замрій працювали рік. Зйомки картини в цілому зайняли п'ять років.

Всього в списку на Оскар цього року фігурує 71 робота. Вперше списку потрапила Кенія, повідомляє  прес-служба Американської кіноакадемії. Шорт-лист премії буде оголошений 10 січня 2013 року. Лауреатів премії Оскар оголосять 24 лютого 2013 зі сцени кінотеатру Долбі [раніше - Кодак] в комплексі Голівуд енд Хайленд у Лос-Анджелесі.

Фільм Іллєнка на Оскар від України висунув Національний оскарівський комітет. Із ТойХтоПройшовКрізьВогонь конкурувала стрічка Будинок з вежкою Єви Нейман, але через те, що вона ще не виходила в широкий прокат, рішення національного оскарівського комітету було прийнято на користь фільму Іллєнка, який встиг стати національним лідером українського прокату.

У 2012 році Оскар у номінації Найкращий фільм іноземною мовою дістався іранській драмі Розлучення Надера та Сімін Асгара Фархаді.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути