chrome firefox opera safari iexplorer

У Лаврі експонують авторські різдвяні лялькові композиції

21 грудня 2012 о 10:18

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику діє виставка авторських різдвяних лялькових композицій та театральних костюмів до тематичних вистав «УКРАЇНСЬКЕ РІЗДВО В ЛАВРІ».

Про це «Рідній країні» повідомили у прес-службі заповідника.

В унікальній експозиції представлені понад 100 авторських ляльок у національному святковому вбранні з різдвяною атрибутикою, які представляють усі регіони України.

Виставку авторських лялькових композицій під загальною назвою «Українське Різдво» було створено протягом 2006 -2012 років заслуженими діячами мистецтв України Лунь Даниїлою Петрівною та Лунем Романом Остаповичем. 

Самі автори запевняють – різдвяний дух композицій, відповідні інтер’єри, побутові речі і атрибути допоможуть і вітчизняному, й іноземному глядачеві відчути і зрозуміти українські традиційні обряди, побачити багатство і різноманітність регіонів України і в той же час єдність українців у своїх традиціях святкування Різдва.

Щорічно вони експонувались у Різдвяний час переважно у США, де мали неабияку популярність.

В усіх Різдвяних композиціях автентичні костюми у деталях відображають не тільки належність до певних регіонів України але й спектр духовних традицій, певні звичаї і обряди.

Авторами вивчені і враховані відмінності між одягом для дорослих і дітей, використані різноманітні символи – вінки, стрічки, різноманітні прикраси, зачіски, регіональні відмінності одягу.

Всі лялькові композиції захищені авторськими правами.

Виставка працюватиме до 28 лютого 2013 року за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 9, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, корпус №25.

«Рідна країна»

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути