chrome firefox opera safari iexplorer

15 лютого з українських аптек зникне 1,3 тис. ліків

04 лютого 2013 о 11:09

З 15 лютого з українського фармацевтичного ринку зникне близько 1,3 тис. найменувань лікарських засобів через невідповідність GMP-стандарту. Про це УНН сказав Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення розвитку фармації, здійснення фармацевтичної діяльності, виробництва та обігу виробів медичного призначення, розвитку сучасних медичних технологій Андрій Шипко.

А.Шипко зазначив, що наразі в Україні зареєстровано близько 10 тисяч готових лікарських засобів, з них вітчизняних – близько 3 тис., іноземних — 7 тис. Основним методом контролю за якістю та ефективністю ліків є GMP-стандарт.

«Впродовж минулого року, за результатами інспектувань Держлікслужбою, відповідність нормам GMP не підтверджено для 78 виробництв, які знаходяться не тільки в країнах, що розвиваються, але й в деяких розвинених. Їх продукція налічує 1,3 тис. найменувань, які з 15 лютого 2013 року не будуть допущені на ринок України. Це близько 150 міжнародних непатентованих найменувань», — сказав В.Шипко.

Нагадаємо, за словами генерального директора Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Людмили Безпалько після введення в Україні GMP стандару в Україну не завозитимуть лікарські засоби, які вироблені не в умовах міжнародного стандарту якості “Належна виробнича практика” (GMP).

«Таким чином з прилавків аптек мають зникнути препарати сумнівної якості, які можуть нашкодити здоров’ю українців. Щодо українських препаратів, то такі стандарти у нас діють вже майже чотири роки», — зазначила фахівець.

Розділи: Суспільство