chrome firefox opera safari iexplorer

Вагітні українки зможуть контролювати свій стан за допомогою смартфона

27 лютого 2013 о 11:44

У жінки, яка носить під серцем дитину, повсякчас виникає безліч запитань. Як зараз виглядає маля, яке росте під серцем, що в цей час відбувається з організмом самої майбутньої матері, які аналізи треба здати і коли слід відвідати кабінет УЗД? Отримати відповіді на ці запитання можна від лікаря або пошукати на сайтах чи в спеціальній літературі. Але до жіночої консультації щодня не набігаєшся (особливо, якщо живеш у віддаленому селі), доступ до інтернету теж є не завжди, а в книжках знайти інформацію не завжди можна швидко. Втім такий довідник для майбутніх батьків відтепер можна мати в телефоні. Мобільний додаток для вагітних «Моя зірочка», створений на замов­лення національного оператора мобільного зв’язку, з минулого тижня можна безкоштовно завантажити у свій смартфон. У розробці цієї програми брали участь провідні акушери та гінекологи України.

Як наголошують фа­хівці, встановивши «Мою зірочку» на свій смартфон, майбутня мама зможе слідкувати за станом свого здоров’я і розвитком малюка, вести власну картку вагітності, планувати відвідування лікаря і багато іншого. «Додаток не просто інформує, а виконує набагато важливіше завдання: він поступово, протягом усієї вагітності, сприяє формуванню у жінки відповідального ставлення до свого здоров’я та до здоров’я майбутньої дитини, — каже Олег Данилков, завідуючий відділенням амбулаторної допомоги № 1 клініки «Iсіда». — Знання того, які обстеження слід пройти і в які терміни, своєчасне звернення жінки в жіночу консультацію на всіх етапах вагітності дозволить їй захистити себе і свою дитину від можливих ускладнень. А нам, лікарям, сподіваюся, додаток дозволить краще спостерігати за станом вагітної жінки і підвищить якість надання медичної допомоги».

«Особисто мені в цій програмі не вистачає функції нагадування, — каже «УМ» майбутня мама, яка вже встигла ознайомитися з новою програмою. — Наприклад, о такій–то годині треба випити вітаміни. Або завтра у вас аналіз крові, вам до нього треба підготуватися так і так. Ще хотілося б мати можливість завантажити результат свого аналізу в цю програму й отримати відповідь, чи є він у межах норми, адже оперативно потрапити до лікаря чи зідзвонитися з ним, не завжди є можливість. Словом, щоб це був такий «віртуальний» помічник, який брав би участь у перебігу моєї вагітності своїми нагадуваннями, порадами та відповідями на питання, які хвилюють на даний момент».

У компанії мобільного зв’язку зауважують: на сайті tvoymalysh.com.ua буде відбуватися обговорення додатку для вагітних, щоб вислухати зауваження і пропозиції від самих користувачів. А вже на їх основі згодом програму, можливо, доопрацюють і вдосконалять.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути