chrome firefox opera safari iexplorer

Фільм української режисерки визнали найкращим в СНД і Балтії

04 квітня 2013 о 09:38
«Найкращим фільмом країн СНД і Балтії» рососійської Національної кінематографічної премії «Ніка» стала картина режисера Кіри Муратової «Вічне повернення» (Україна).

Світова прем'єра фільму відбулася в кінці 2012 року в рамках основного конкурсу Римського МКФ, нагадує SOTA Cinema Group.

Крім українського фільму, за перемогу в цій номінації боролися фільм-спогад Георгія Параджанова «Усі пішли» (Росія, Грузія, Чехія), стиль якого сам автор визначив як «магічний реалізм»; військова драма «Якщо всі» Наталії Беляускене (Вірменія); фільм-легенда Аюба Шахобіддінова «Небеса — моя обитель» (Узбекистан) і мелодрама естонського режисера Пеетер Сімма «Самотній острів», у виробництві якої брали участь Білорусь, Естонія і Латвія.

«Цей приз належить величезній кількості людей. Творчій групі на чолі з Кірою Муратовою, співпродюсером і партнерам картини, підтримка яких допомогла фільму з'явитися на світ. Нова робота Кіри Георгіївни повертає нас у справжнє мистецтво і гру поза часом і національності. Хочеться, щоб воно було вічним», — сказав продюсер фільму Олег Кохан.

«Вічне повернення» розповідає історію колишніх однокурсників — чоловіки і жінки. Вони не зустрічалися багато років, жили в різних містах. Випадково опинившись у відрядженні в тому місті, де живе його однокурсниця, чоловік приходить до неї за порадою: що робити, якщо він любить двох жінок?

За роки існування «Ніки» фільми Кіри Муратової не раз відзначалися кіноакадеміками: картина «Мелодія для шарманки» стала найкращим фільмом країн СНД і Балтії 2009-го року, «Два в одному» — 2006-го. А «Захоплення» і «Астенічний синдром» були названі найкращими ігровими фільмами 1994 і 1990 року відповідно. Крім того, за «Астенічний синдром» Кіра Георгіївна була удостоєна «Ніки» за режисуру.

Нова картина режисера — «Вічне повернення», яка досі була оцінена тільки міжнародним кіноспільноти, в цьому році, за словами продюсера Олега Кохана, вийде в прокат.

У фільмі знялись Рената Літвінова і Сергій Маковецький, Наталія Бузько та Віталій Лінецький, Олег Табаков і Алла Демидова.

У головній номінації «Найкращий фільм року» перемогу в цьому році здобула інтерпретація першої частині однойменної трагедії Йоганна Вольфганга Гете «Фауст» у виконанні Олександра Сокурова.

Бронзова статуетка крилатої богині за найкращу режисуру дісталася творцеві цієї ж картини, який випередив Андрія Прошкіна («Орда») і Олексія Балабанова («Я теж хочу»).

Сценарист Юрій Арабов став володарем бронзової богині за співавторство з великим Гете в однойменному фільмі Олександра Сокурова.

Роза Хайруллін стала переможницею національної кінопремії в номінації «Найкраща жіноча роль».

У номінації «Найкращий виконавець чоловічої ролі» кіноакадеміки вирішили відзначити гру відразу двох акторів — Антона Адасинського, який перевтілився в лихваря Мефістофіля у «Фаусті» Олександра Сокурова і Максима Суханова, який зіграв митрополита Алексія в «Орді» Андрія Прошкіна.

Лауреатом «Ніки» в категорії «Роль другого плану» посмертно став актор Андрій Панін за роль Федора у фільмі «Спокута» Олександра Прошкіна, про що оголосив Сергій Гармаш, всупереч традиції, не відкриваючи конверт. Після цього зал встав, щоб вшанувати пам'ять артиста.

«Відкриттям року» став режисер Олексій Андріанов, який обіграв у цій номінації акторів Федота Львова і Володимира Свірського.

Російська Національна кінематографічна премія «Ніка» заснована в 1987 році як професійний кінематографічний приз, що присуджується за досягнення в галузі кінематографії та за професійний внесок у розвиток вітчизняного кіно. Переможці в номінаціях визначаються таємним голосуванням більше 600 членів російської кіноакадемії. Художнім керівником і засновником премії є кінорежисер Юлій Гусман.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути