chrome firefox opera safari iexplorer

Аномальні погодні умови в Україні загрожують врожаю плодових дерев — експерт

15 травня 2013 о 13:09

Аномальна весняна спека, яка стала причиною одночасного цвітіння усіх трав’яних рослин та дерев, загрожує врожаю садових культур. Про це у ексклюзивному коментарі УНН сказав еколог Володимир Борейко. Проте начальник відділу агрометеорології Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко у коментарі УНН зазначила, що на врожайності агрокультур такі погодні умови не повинні відзначитися.

За словами В.Борейка, одночасне цвітіння, хоч і є аномалією, проте має пояснення.

“Тут нема нічого дивного. Простіше кажучи — зима одразу перейшла у літо. Тому рослини, котрі мали б цвісти у квітні, наприклад черемха, цвіте зараз. Через аномальну спеку біла акація, котра мала б цвісти на початку червня, також розцвіла зараз. І так з усіма рослинами. Ті, що не встигли відцвісти у квітні, цвітуть зараз, а ті, що мали б цвісти у червні через спеку — також цвітуть зараз. Такі випадки вже спостерігались в Україні раніше”, — зазначив В.Борейко.

За словами еколога, така ситуація сильно загрожує врожаю плодових дерев, оскільки їм не вистачило часу для повноцінного цвітіння.

“Через те, що плодові садові дерева відцвітають дуже швидко, їм не вистачає часу для повноцінного запилення. Наприклад вишня цвіла два дні, абрикоса — півтора дні. Яблуні теж вже відцвіли. Тому запилення бджолами та джмелями відбулося не у повному обсязі. А це означає лише одне — можна очікувати поганого врожаю”, — зазначив В.Борейко.

Проте спеціалісти Укргідрометцентру зауважують, що загалом по Україні ситуація не настільки критична.

“Що стосовно плодових дерев, то тут, у принципі, ситуація справді не дуже „весела“, оскільки дерева, які мають цвісти 10 днів, відцвіли за 2 дні. А цього не достатньо для запилення. Проте сказати, що така ситуація суттєво вплине на врожейнісь загалом по країні — не можна. Наприклад на півдні України вже почала колоситись пшениця і досить стрімко. А у центральних та північних областях — ще навіть не починала. Проте та кількість вологи, котру дала ця зима, дає впевненість, що на загальну врожайність сільськогосподарських культур ця природна аномалія не вплине. Просто у рослин не було досить часу для акліматизації, оскільки ще місяць тому на полях лежав сніг, а зараз природа увійшла у так званий „період літа“. Проте ще достатньо часу для того, щоб рослини „знайшли вихід“ із ситуації. Насправді на сьогодні температура нижча, ніж у аналогічному періоді минулого року. Просто люди теж не встигли акліматизуватися — весни майже не було. Тому так і здається, що надворі літня спека. І рослини також не встигли пройти свій природній цикл, а тому і розбуяли усі й одразу”, — зазначила начальник відділу агрометеорології Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко, ще раз підкресливши, що на загальний врожай агрокультур це не повинно вплинути.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути