chrome firefox opera safari iexplorer

У Луганську стає менше учнів, які навчаються українською

16 травня 2013 о 14:13

У місті лише три школи з українською мовою викладання, і менше ніж 13 відсотків школярів здобувають знання державною мовою. Останні два роки кількість перших класів з українською мовою навчання не змінюється, а ось загальна кількість дітей, які навчаються державною мовою, зменшується.

У міському управлінні освіти стверджують – батьки самі вибирають мову навчання для дітей. Втім, буває так, що батькам доводиться боротися за свій вибір на користь української мови, повідомляє Радіо Свобода.

Наприклад, з проблемою «мовного перетворення класів» зіткнулися батьки учнів четвертого класу школи № 20. Директор повідомила, що у школі не буде п’ятого українського класу. Мовляв, утримувати малочисельні класи обтяжливо для бюджету. Олена – мама дівчинки, яка навчається в цьому класі, розповіла, що лише розголос у ЗМІ допоміг батькам відстояти українську мову навчання для своїх дітей.

Сама Олена спілкується російською, але хоче, щоб її дитина добре знала українську. Каже, причини суто прагматичні – тестування проводиться українською, та й для подальшої кар’єри потрібно знання державної мови. «Якщо б у мене була можливість, я із задоволенням перевела б доньку в будь-яку іншу школу, але українські класи навколо вже всі знищили. У центрі міста тільки в нашій і в 30-й школі є українські класи. В інших школах українських п’ятих класів немає», – каже жінка.

У цьому навчальному році було створено 18 україномовних перших класів, так само як і минулого року. Однак, загалом українською навчається на 300 дітей менше, ніж торік.

Цікаво, що у Луганську діє розпорядження міської ради, згідно з яким перші класи мають складатися не менше ніж із 27 учнів. Ось і виходить один клас великий, а якщо два, то маленькі. Іноді батькам відмовляють і направляють їх до іншої школи.

У Луганську із 63 шкіл є 3 україномовні. У цих трьох вони набирають лише близько півтисячі дітей. Школи розташовані на околицях міста і в малонаселеному приватному секторі, що аж ніяк не сприяє їхній наповнюваності.

«Якщо аналізувати мікрорайон школи, то це здебільшого пенсійного віку люди, а ті люди, які працездатні, вони переїжджають до центральних районів і, звичайно, контингент дітей зменшується», – зазначає директор школи № 21 Надія Захарова.

Розділи: Новини освіти

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути