chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві представили Альбом Тараса Шевченка про мальовничу Україну. ФОТО

27 червня 2013 о 22:20

Відомий громадський діяч Микола Томенко під час презентації «Альбому малюнків Тараса Шевченка 1845 року», яка відбулася 27 червня у Музеї гетьманства, повідомив, що він разом зі своїми колегами з нагоди 200-річчя Шевченка здійснює низку проектів під назвою «Твій Шевченко» з метою відкриття іншого Шевченка – як такого художника, дослідника та поета, що не вивчався у шкільний програмі та не популяризувався серед широкого загалу.

Микола Томенко (ініціатор видання), Сергій Гальченко (шевченкознавець, автор наукового коментаря до Альбому) та Василь Степаненко (директор видавництва "Веселка")

Микола Томенко (ініціатор видання), Сергій Гальченко (шевченкознавець, автор наукового коментаря до Альбому) та Василь Степаненко (директор видавництва «Веселка»)

Серед таких проектів – перевидання Альбомів малюнків Тараса Шевченка. Як відомо, Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» видав факсимільне видання першого і другого за хронологією Альбомів Тараса Шевченка. З огляду на великий попит, Фонд прийняв рішення разом з деканом юридичного факультету Київського університету ім. Т. Шевченка Іваном Гриценком видати новий наклад Альбому 1845 року, де зображено те, що зафіксував митець упродовж кількох мандрівок містами і селами тодішніх Київської і Полтавської губерній, коли працював як дослідник Київського університету.

DSC_1405-1

За словами Миколи Томенка, унікальність цих записів і замальовок Тараса Шевченка, окрім мистецької цінності, полягає ще й у тому, що велика кількість краєвидів, занотованих у цьому Альбомі, зафіксували вже невідому і втрачену Україну. «Адже йдеться про ті села, які були затоплені під час створення Кременчуцького, Київського та Канівського водосховищ», — зауважив М.Томенко.

DSC_1423-1

Всі акварелі Шевченка у цьому Альбомі передані в такому ж вигляді, як вони зараз виглядають в оригінальному Альбомі, що зберігається в архіві Кобзаря в Інституті літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України.

Брама в Густині, акварель, олівець

Брама в Густині, акварель, олівець (не пізніше 28 червня 1845 р.) 


Церква Святого Михаїла в Переяславі (акварель, олівець, 10-20 серпня 1845 р.)

Церква Святого Михаїла в Переяславі (акварель, олівець, 10-20 серпня 1845 р.)


В Переяславі. Церква Покрови (акварель, туш, перо, олівець, 10-20 серпня 1845 р.)

В Переяславі. Церква Покрови (акварель, туш, перо, олівець, 10-20 серпня 1845 р.)

Альбом 1845 року первісно мав 21 аркуш, проте один аркуш був вилучений з нього і нині зберігається в Національному музеї Тараса Шевченка. Отже, зараз в Альбомі, який зберігається в архіві Т. Шевченка, 20 аркушів. У цьому факсимільному виданні відновлено первісну цілісність Альбому.

Богданова церква у Суботові (акварель, середина вересня 1845 р.)

Богданова церква у Суботові (акварель, середина вересня 1845 р.)

Це факсимільне видання Альбому 1845 р. видано накладом 2000 примірників. За словами Миколи Томенка, Фонд «Рідна країна» традиційно безкоштовно поширюватиме його у центральних бібліотеках України та у вишах, де викладають образотворче мистецтво.

А замовити його можна у видавництві «Веселка» за тел. (044) 483 95 01).

У Василівці (акварель, кінець липня-початок серпня 1845 р., Полтавщина)

У Василівці (акварель, кінець липня-початок серпня 1845 р., Полтавщина)

Микола Томенко  також поінформував, що до Дня незалежності вийде Український щорічник-2014, присвячений постаті Тараса Шевченка, а також до 200-річного ювілею відбудеться низка проектів та громадських ініціатив під назвою «Твій Шевченко». Так, спільно з радіокомпанією «Ера» готується проект, в рамках якого планується протягом ста днів 200-ма молодими людьми прочитати у радіоефірі 200 фрагментів з відомих творів Тараса Шевченка.

Підготувала Юлія Царенко, «Рідна країна»

Фото автора

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути