chrome firefox opera safari iexplorer

Всесвітній день донора крові

14 червня 2013 о 10:51

Міжнародна спільнота 14 червня відзначає Всесвітній день донора крові. Це особливий день для вияву вдячності мільйонам людей, які рятують інші життя, здаючи свою кров.

Саме в цей день 1868 року народився австрійський лікар-імунолог Карл Ландштейнер, який у 1900 році відкрив крупи крові людини, за що отримав Нобелівську премію.

Рішення відзначати цей день щорічно було прийнято у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві. Ініціаторами проведення Всесвітнього дня донора крові виступили одразу чотири міжнародні організації, які закликали до добровільної та безоплатної здачі крові — Всесвітня організація охорони здоров'я, Міжнародна федерація Червоного хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство з переливання крові.

У багатьох розвинутих країнах участь в донорстві крові давно стала таким же обов'язковим елементом здорового способу життя, як і заняття спортом, регулярна диспансеризація, дотримання дієти тощо.

Донором може стати будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років за умови, що вона не має протипоказань для здачі крові.

Донорська кров заготовлюється винятково одноразовими системами. Вона обов'язково обстежується на гепатити «В» і «С», сифіліс, ВІЛ-інфекцію тощо. Тому, здавши кров, можна не тільки допомогти хворим, а й безоплатно обстежитись на вищезазначені інфекції.

Донорство завжди було шанованим у суспільстві. Людей, які неодноразово здавали кров або її компоненти, вважали справжніми патріотами. Зараз кількість донорів значно зменшилась. Причин багато. Зокрема, значно побільшало випадків, коли лікарі через стан здоров'я донорів відмовляються від їхніх послуг.

Загалом кількість донорів крові в Україні за останні 20 років зменшилася більш ніж у двічі і становить 12-14 осіб на тисячу населення. Це, за даними Ради Європи, в 3-4 рази менше, ніж потрібно для самозабезпечення країни кров'ю.

В Україні станом на 2012 рік кількість донорів становить майже 606 тис. осіб. Статус «Почесний донор України» мають 75 тис. 764 донори, кожен з них здав 40 доз крові чи 60 доз плазми, 84 — заслужені донори України і один — Герой України, який здав 203 літри плазми.

Нагадаємо, в Україні розпочинається місячник донорства «Твоя крапля крові — початок моря життя», ініційований МОЗ з нагоди Всесвітнього дня донора. Відтак кожен з українців має нагоду здати кров у регіональних пунктах переливання крові.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути