chrome firefox opera safari iexplorer

Українці скуповують інвестиційні монети

22 липня 2013 о 17:00

За півроку НБУ продав 16 тис. інвестиційних монет на 31,15 мільйона гривень

Попри падіння цін на золото, українці все одно скуповують монети. Однак не звичайні колекції, а інвестиційні. За перші півроку НБУ продав 16 тисяч інвестиційних монет, тоді як за весь минулий рік – 14 тисяч. Усе це означає, що гроші в українців є, однак вони не знають, куди їх вкладати, окрім банківських депозитів, ставки за якими стабільно знижуються. Зрештою, для більшості клієнтів, які купують золото, – чи то у зливках, чи то у монетах, – воно не стільки спосіб примножити свої заощадження, скільки зберегти їх. Чим же відрізняються звичайні банківські метали від інвестиційних монет?

Як пояснює координатор комітету НАБУ з питань банківської інфраструктури та платіжних систем Володимир Єременко, якщо клієнт отримує золоті зливки «на руки», то, щоб потім їх продати, потрібна експертиза. Це займає час, дещо гальмує процес і коштує грошей. Деякі банки відкривають так звані золоті рахунки, тобто фізично не видають зливки клієнту і нараховують невеликий відсоток, як за депозитом (1-5% річних). На відміну від злитків металів, інвестиційні монети не потребують експертизи металу при зворотному викупі, оскільки підробити таку монету складно. НБУ щодня встановлює ціну продажу і зворотного викупу ІМ, яка залежить від цін на світовому ринку. Купити чи продати інвестиційні монети можна через відділення НБУ чи в уповноважених банках (на сьогодні їх близько 40). Уповноважені банки можуть закуповувати монети в НБУ на себе і продавати їх від себе за своєю ціною або брати монети у НБУ на реалізацію. При цьому НБУ зобов’язує уповноважені банки викуповувати їх за ціною, яка регулюється НБУ (ціна продажу не регулюється). Однак з інвестуванням у такі монети не усе так просто.

«Купуючи інвестиційні монети, людина розраховує на зростання їх вартості, і в довгостроковій перспективі це виправдано. Але ціна на дорогоцінні метали теж коливається, бувають стрибки, але бувають і падіння, — каже Володимир Єремеєнко. – Треба враховувати, що різниця між ціною продажу і ціною зворотного викупу, яку встановлює НБУ, набагато вища, ніж у валютному обмінному пункті, і становить близько 20-30%. Крім того, уповноважені банки можуть встановлювати свою націнку на ціну продажу, що ще більше збільшує маржу не на користь клієнта. Я б не радив купувати інвестиційні монети, якщо гроші вам можуть знадобитися вже завтра. На коротких строках можна програти. У такому випадку краще розмістити гроші на депозит. Інвестиційні монети варто купувати на тривалі терміни — кілька років, а то й десятиліть. Лише тоді ви точно виграєте, особливо якщо передбачаються або настануть якісь катаклізми й кризи.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути