chrome firefox opera safari iexplorer

Нові санітарні норми для дитсадків поки що не вводитимуть

28 вересня 2013 о 09:21

Дію наказу Міністерства охорони здоров'я України №678 від 1 серпня про затвердження санітарних норм у дитячих садках має бути призупинено, заявляє прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Найближчим часом цей наказ повинен бути припинений, але підвищувати вимоги до дитячих садків, безумовно, в майбутньому необхідно», — написав Азаров на своїй сторінці в Facebook, спілкуючись з користувачами в п'ятницю.

Прем'єр повідомив, що це питання обговорювалося на останньому засіданні уряду в четвер, пише DT.UA .

«І я звернув увагу міністра охорони здоров'я на те, що необхідно призупинити її наказ і уважно розібратися з тими нормами, які закладені. Не можна все відразу вимагати, необхідно перше — забезпечити все це ресурсами, виконати, а потім вже закладати вимоги», — зазначив він.

Раніше в низці українських ЗМІ було оприлюднено відкритий лист дитячого лікаря Євгенія Комаровського, який закликав політиків втрутитися в ситуацію та скасувати цей наказ МОЗ.

Лікар наголошує, що в країні дуже серйозне становище з дитячими садами, оскільки у них не вистачає місць. «А ті, кому пощастило знайти місце, теж задоволені далеко не завжди: групи переповнені, нічим дихати, діти мерзнуть, комусь спекотно, гуляють рідко, часто хворіють», — зазначає у своєму листі лікар.

Разом з тим, він заявляє, що «жоден дитячий садок нашої країни не відповідає і ніколи не буде відповідати новоствореним санітарним нормам і правилам»; і що «тепер у нашій країні в принципі неможливо побудувати (створити, організувати) дитячий садок, відповідний нормам і правилам».

Комаровський пояснює, що в наказі є ряд взаємовиключних приписів, які призведуть до того, що «натовпи перевіряльників будуть бігати по дитячих садках та вимагати грошей, оскільки порушення є тепер у всіх».

Так, згідно наказу, в приміщеннях дитячого садка повинна бути відносна вологість повітря 40-60%, однак центральне опалення висушує повітря, відносна вологість в опалювальних приміщеннях завжди нижча 40%. Також за наказом, температура повітря в спальнях дитячого саду повинна бути (залежно від віку) в межах 18-21 °С. Мінімум 4-5 місяців в році для того, щоб підтримувати таку температуру, необхідно здійснювати кондиціювання повітря.

Лікар зазначає, що підняти вологість у приміщенні під час використання центрального опалення можна за допомогою зволожувачів повітря, однак наказом забороняється установка кондиціонерів і зволожувачів повітря будь-якого типу. «Тобто, закладаючи норми, законодавець свідомо позбавляє вас можливості слідувати цим нормам», — переконаний Комаровський.

Також лікар вважає необґрунтованою норму, відповідно до якої персонал дитячого дошкільного закладу не повинен надягати на пальці кільця і використовувати біжутерію. «Прийшли перевіряльники, зловили прибиральницю тітку Машу з обручкою... даєш наповнення бюджету», — висловив переконання медик.

Також Комаровський висловив обурення нормою наказу щодо озеленення території. «Не можна використовувати рослини, що викликають алергію» — як ніби є список рослин, на які алергії ніколи не буває", — зазначає лікар.

Він заявляє, що таких норм у законі сотні.

«І десятки вимог, явно розраховані на розумово відсталих читачів, типу „Перегорілі лампи підлягають своєчасній заміні“, або „Форма тіньових навісів може бути прямокутна або кругла...“ — а якщо овальна — так це незаконно», — висловив обурення дитячий лікар.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути