chrome firefox opera safari iexplorer

Україна на порозі небаченого зростання цін на бензин та дизпаливо

19 листопада 2013 о 13:01

Ціна на нафтопродукти завжди виступала важливим індикатором стабільності економічної ситуації в країні, а в окремих галузях – запорукою конкурентоспроможності виробництва продукції. Та вже не перший рік усе яскравіше починають проявлятися тенденції згортання потужностей вітчизняної нафтопереробки, а цьогоріч зменшення виробництва вітчизняних нафтопродуктів набуло загрозливих масштабів.

У січні-жовтні цього року Україна скоротила виробництво бензину порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 41,1% – до 817 тис. тонн – і зменшила на 31% – також до 817 тис. тонн – виробництво дизельного палива. Про це повідомили експерти Державної служби статистики України (Держстат). За даними відомства, у звітний період в Україні також зменшилося виробництво мазуту: за січень-жовтень ц.р. воно скоротилося порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 33,8 % – до 441 тис. тонн.

Раніше Держстат уже звітував про скорочення країною виробництва бензину і дизпалива. Так, експерти відомства повідомляли, що в січні-вересні нинішнього року Україна скоротила виробництво бензину порівняно з аналогічним періодом 2012 року на 43,5% – до 729 тис. тонн, а виробництво дизельного палива зменшила на 35,9 % – до 703 тис. тонн [1].

Посилення негативних тенденцій в динаміці виробництва бензину та дизельного палива – це свідчення того, що вітчизняна нафтопереробка знаходиться на порозі остаточного краху. Держава при цьому дистанціювалася від проблем галузі і дала зелене світло торговцям продукцією Мозирського НПЗ, які паразитують на проблемах вітчизняної нафтопереробної промисловості. А можливо, Україні взагалі не потрібна вітчизняна нафтопереробка? Хто зацікавлений у її розвалі?

Джерело: Ekonomist.com
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути