chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні знаходиться найбільший річковий острів Європи

20 серпня 2014 о 11:05

Довжина Хортиці становить 12,5 км, середня ширина — 2,5 км. Загальна площа острова — майже 3 тис. га. Ка­жучи мовою геології, він є частиною Українського кристалічного щита. В основі його будови — докембрійські гранітні породи віком 2,5 млн років.

Найкраще вони представлені в північній частині, де масивні прибе­режні скелі сягають висоти 40-50 м, утворюючи над­звичайно мальовничий ландшафт. До того ж долина Дніпра в районі Хортиці — єдина збережена ділянка по­рожистої частини річки. Доки не звели ДніпроГЕСу, ін­дустріального гіганта, що видніється з острова, вона в цьому районі мала аж дев’ять порогів. У давнину не ба­гато човнів могли їх подолати. Кажуть, чорні археологи продовжують із заздрою регулярністю виловлювати звідтіля старовинні артефакти. Мені ж довелося задо­вольнитися дірявим німецьким шоломом часів Другої світової війни, знайденим на метровій глибині непода­лік одного з купальних місць острова.

Звісно, Хортиця в українців асоціюється насамперед із козацтвом. Запорожці облюбували її в XVI сто­літті. Хоча сліди людського перебування простежу­ються там іще з кам’яної доби. А найдавніші археоло­гічні знахідки датованою 6 тисячоліттям до н.е. За легендою, саме на Хортиці 972 року в битві з печені­гами загинув князь Святослав.

Зараз тут діють Музей історії запорозького козацтва та історико-культурннй комплекс «Запорозька Січ», у якому представлено відтворений вигляд військової бази низовиків.

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути