chrome firefox opera safari iexplorer

Активісти вимагають створити музей у зруйнованій садибі відомого авіаконструктора Сікорського

08 березня 2015 о 10:09

У митрополичих палатах у «Софії Київській» збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. Щоб довести громадськості і насамперед чиновникам важливість Сікорського для столиці, у видавництві «Адеф-Україна» підготували книгу «Ігор Сікорський. Від Києва до Коннектикута — від неба до небес» за редакцією Ігоря Шпака, пише Україна молода.

Два роки тому в Києві багатьох крізь сльози насмішив «хуліганський» путівник у вигляді дорожніх вказівників, які спроектував дизайнер Ігор Скляревський. Тоді на Ярославовому Валу він розмістив позначку — «Садиба-музей Ігоря Сікорського». Зрозуміло, що коли перехожі заходили в арку, очікуючи побачити відремонтовану садибу винахідника гелікоптера Ігоря Сікорського, натрапляли на вщент зруйнований будинок, який багато років бомжі використовують як притулок і громадський туалет. Та, здається, комусь «не останньому» вигідно, щоби слава Сікорського в його рідному місті вмерла і загинула, а у дворі садиби, де тоді ще студент КПІ збудував столярну майстерню і виготовляв деталі літаків, згодом збудувши перші гелікоптери, завтра торкався небес новий торговий центр чи житловий будинок для мільйонерів.

Варто згадати, що в Києві Ігор Сікорський створив 25 основних типів літаків і два гелікоптери. 1919-го авіаконструктор емігрував до США, де зорганізував власну авіабудівну фірму «Сікорські Ейркрафт». За океаном він сконструював ще 17 основних типів літаків та 18 основних типів вертольотів, серед яких була знаменита модель S-92, якою донині користуються президенти США.

На презентації книги були присутні перший і другий Президенти України — Леонід Кравчук і Леонід Кучма. Вони вислухали розповіді науковців про Сікорського і схвалили ініціативу активістів — музею авіації у Києві бути. Правда, Кравчук, наче про себе, висловився про байдужість до своїх героїв: «Приходить один до влади, йому чомусь незручно, що Україна буде пишатися своїми. А може, це в Росії комусь не сподобається? Перше, що приходить у голову: може, хтось у Росії поморщить носа. Приходить другий...» Академік Петро Толочко нагадав екс-керівникам: «Сікорському байдуже, чи буде там музей. Не шанувати таку людину — не шанувати самих себе. Зараз вам добре говорити, а зробити малу дещицю не зуміли».

Примирювачем став заступник голови комісії з питань культури і туризму Київради Ігор Федоренко, який особисто пообіцяв долучитися до проекту, щоб ми найближчим часом зібралися на відкритті музею. Беремо з нього слово, президентів за свідків, і чекаємо повернення Сікорського на Батьківщину.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути