chrome firefox opera safari iexplorer

В Івано-Франківську просто неба знамениті скрипалі виконали гімн

04 березня 2015 о 14:08

Сьогодні, 4 березня, на Вічевому майдані Івано-Франківська відбувся музичний флешмоб з нагоди 200-річчя від дня народження автора державного гімну України – композитора Михайла Вербицького, повідомляє ZIK.

Гімн України на Вічевому майдані Івано-Франківська пролунав у виконанні імпровізованого ансамблю у складі двох скрипок та альта. Головував у тріо відомий український скрипаль та громадський діяч Кирило Стеценко, йому «асистували» керівник обласної філармонії Андрій Савка та соліст філармонії Ярослав Бибик. До акції долучилися кілька десятків мешканців міста, які під майстерний музичний супровід проспівали рядки державного гімну.

«Символічно, що ми сьогодні переймаємо естафету святкувань — від 200-річчя нашого Кобзаря Тараса Шевченка до 200-річчя видатного, ще не до кінця оціненого композитора Михайла Вербицького. Навіть якби він не написав дев’ять симфоній, музику до водевілів, а тільки музику гімну – цього було б достатньо для світової слави. Адже український гімн належить до наймелодійніших творів такого ґатунку, його музика справді чіпає за серце. Я завжди мріяв зіграти варіації на тему нашого гімну», — зауважив Кирило Стеценко.

Як розповів директор Івано-Франківської філармонії Андрій Савка, ідея провести таку музичну акцію просто неба виникла спонтанно.

«Це наша спільна ідея, але ініціатива все ж належить громадському діячеві Віталію Перевізнику, а ми – скрипалі долучилися, щоб таким чином вшанувати ювілей Михайла Вербицького», — сказав Андрій Савка.

Під час імпровізованого концерту скрипалі також виконали одну з найвідоміших українських пісень «Червону Руту», віддавши шану її авторові – Володимирові Івасюкові, річницю від дня народження якого нещодавно відзначали. Також пролунали варіації на тему карпатських мелодій, гімну Євросоюзу та пісні «За Україну». У перерві між композиціями музиканти підкреслили, що на нашу державу очікує європейське майбутнє.

«Вважаю, що ця акція — суперідея. Ми повинні знати про своїх героїв, бо ми багаті і маємо славетних земляків», — зауважив один із відвідувачів флешмобу, художник Михайло Дейнега.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути