chrome firefox opera safari iexplorer

Одеська гуморина пройде в експрес-форматі

01 квітня 2015 о 10:03

Уже не перший рік 1 квітня Одеса перетворюється на Всесвітню столицю гумору, приваблюючи туристів яскравими карнавалами, нетрадиційними пам’ятниками та іншими гумористичними акціями. Однак цього року традиційного Дня сміху в Південній Пальмірі таки не буде. Місцева влада прийняла таке рішення з огляду на небезпеку терактів, які протягом останніх півроку, попри посилені заходи безпеки, час від часу стаються в місті.

Тож День дурня одесити матимуть змогу відсвяткувати «нецентралізовано» — кожен на свій смак, і після повноцінного робочого дня (1 квітня, всупереч традиції, буде робочим), пише Україна молода.

Нагадаємо, що минулого року свято також пройшло без особливої помпезності. Тоді причина була, швидше, морально-етична — траур за героями Небесної сотні. Цьогоріч це робиться з міркувань безпеки: не так давно у місті знову пролунав потужний вибух. Пристрій спрацював на підвіконні офісу «Громадського корпусу полку «Азов», що займався допомогою воїнам АТО. Потужність вибухівки становила близько 600 грамів у тротиловому еквіваленті. А в понеділок увечері невідомі стріляли в чоловіка, який є членом однієї з волонтерських організацій міста. Офіційних даних поки не оприлюднюють, але місцеві ЗМІ стверджують, що він отримав від п’яти до восьми кульових поранень. Зараз за його життя борються лікарі.

На цьому тлі одеситам і справді не до сміху,тож і Гуморина буде порівняно скромною і камерною. Організатори відмовилися від вуличних конкурсів та традиційного Параду гумору — яскравого костюмованого карнавалу, який щороку перетворював Одесу на маленьке Ріо-де-Жанейро. Натомість основна частина заходів пройде в рамках фестивалю клоунів та мімів «Комедіада», який відбудеться вже вп’яте. До Одеси приїдуть 22 театри, більшість — з України. «Якщо політики роз’єднують, то клоуни — об’єднують», — переконані організатори, тому до вітчизняних артистів долучаться клоуни з Польщі, Німеччини та Росії.

Окремо пройдуть заходи для юних глядачів. Деякі клоуни виступатимуть спеціально для хворих діток та дітей-переселенців зі сходу. Гуманну соціальну місію виконуватимуть і комедіанти, які вирушать до Одеського військового госпіталю, щоб підняти дух пораненим бійцям.

Туристи з інших міст, які спеціально приїдуть на свято, теж не залишаться розчарованими. На центральних вулицях Одеси діятимуть локальні майданчики, на яких виступатимуть гумористи та клоуни. У Будинку клоуна пройдуть веселі гала-концерти не лише першого, а й другого квітня. Але одесити обіцяють відродити свято таким, як воно було задумано від початку — коли в країні запанує мир і спокій.