У світі, де практично третя частина населення страждає ожирінням, суперечки про їжу і правильне харчування ведуться скрізь.
Але, незважаючи на те, що вже розроблені сотні дієт, самі дієтологи вважають, що збалансоване харчування будується на 10 основних правилах.
1. Рафінований цукор шкідливий
Більше того: людина, яка регулярно вживає багато цукру, стає залежною від нього. Цукор складається з сахарози, яка при попаданні в організм розщеплюється на глюкозу і фруктозу, які позбавлені будь-яких корисних властивостей. Таким чином, у цукрі немає ніякої користі для організму, а тільки порожні калорії, які стають причиною ожиріння і різних захворювань серця, судин, печінки та інших.
2. Дефіцит жирних кислот омега-3
Жирні кислоти омега-3 є надзвичайно важливими для нормального функціонування нашого організму. Недолік же цієї речовини приводить до різноманітних психічних розладів, депресії і так далі. Але більшість людей ігнорують продукти, що містять омега-3, такі як яловичина, баранина, жирні сорти риби, риб’ячий жир, яйця.
3. Ідеальної дієти немає
Організм кожної людини індивідуальний, він залежить від спадковості, середовища, де людина живе, конституції тіла і ряду інших факторів. Тому не існує дієтичного харчування, яке ідеально підходить всім без виключення. Щоб підібрати для себе ідеально збалансовану дієту, необхідно випробувати цілий ряд систем харчування і тільки потім визначити, яка з них найбільш ефективна.
4. Транс-жири — це отрута для організму
Ненасичені жири або транс-жири — це продукт, що отримують в результаті змішування при високих температурах ненасичених жирів з газоподібним воднем. Продукти, в яких присутні транс-жири, такі як маргарин, деякі кондитерські вироби, зокрема начинка у вафлях та інші, призводять до того, що у людини підвищується рівень холестерину в крові, розвивається ожиріння і цілий комплекс захворювань серця і судин. За останніми даними, саме транс-жири є основною причиною ожиріння в країнах Європи і США.
5. Від овочів тільки користь
Овочі корисні в будь-якому вигляді, за визначенням, так як вони містять велику кількість мінералів, вітамінів і клітковини. Чим більше ми вживаємо в їжу овочів, тим краще стає стан здоров’я.
6. Нестача вітаміну D небезпечна
По суті вітамін D — це гормон, що виробляється організмом під впливом сонячних променів. Цей гормон бере участь у багатьох процесах в організмі, але отримувати його виключно із продуктів харчування не можна, так як там його занадто мало. Тому рекомендовано деякий час все ж перебувати на сонці, причому без використання сонцезахисних засобів, які блокують його вироблення. Головне в цій справі не перестаратися, тобто знаходитися на сонці в безпечні години і не більш 20 хвилин.
7. Рафіновані вуглеводи шкідливі
Рафіновані вуглеводи, коли потрапляють в організм, викликають різке підвищення цукру в крові, що в результаті стає причиною ожиріння і цукрового діабету.
8. Харчовими добавками неможливо замінити продукти
Деякі прихильники здорового харчування помилково вважають, що харчування це всього лише певна комбінація вітамінів і мінералів, які необхідні для нашого організму. Але це не так, крім вітамінних комплексів у продуктах харчування містяться волокна, незамінні амінокислоти і багато іншого, що неможливо замінити добавками. Тому дієтологи рекомендують харчуватися різноманітно, а не замінювати справжню їжу харчовими добавками.
9. Спосіб життя
Будь-яка дієта може бути ефективною тільки в комплексі з правильним способом життя. Тому якщо за допомогою дієти вдалося досягти схуднення, щоб утримувати результат необхідно продовжувати правильно харчуватися і займатися спортом, інакше, результат зникне дуже швидко.
10. Здорова їжа — необроблена їжа
Промислове виробництво стало причиною різкого погіршення здоров’я населення. Пов’язано це з тим, що більшість продуктів, проходить обробку, яка знищує корисні речовини і робить продукт менш корисним. Навіть не дивлячись на те, що оброблені продукти мають більш насичений смак і довше зберігаються, необхідно більше вживати в їжу свіжих і необроблених продуктів. Тільки таким чином можна зберегти здоров’я і бути у відмінній формі.