chrome firefox opera safari iexplorer

10 законів збалансованого харчування

04 червня 2015 о 11:16

У світі, де практично третя частина населення страждає ожирінням, суперечки про їжу і правильне харчування ведуться скрізь.

Але, незважаючи на те, що вже розроблені сотні дієт, самі дієтологи вважають, що збалансоване харчування будується на 10 основних правилах.

1. Рафінований цукор шкідливий

Більше того: людина, яка регулярно вживає багато цукру, стає залежною від нього. Цукор складається з сахарози, яка при попаданні в організм розщеплюється на глюкозу і фруктозу, які позбавлені будь-яких корисних властивостей. Таким чином, у цукрі немає ніякої користі для організму, а тільки порожні калорії, які стають причиною ожиріння і різних захворювань серця, судин, печінки та інших.

2. Дефіцит жирних кислот омега-3

Жирні кислоти омега-3 є надзвичайно важливими для нормального функціонування нашого організму. Недолік же цієї речовини приводить до різноманітних психічних розладів, депресії і так далі. Але більшість людей ігнорують продукти, що містять омега-3, такі як яловичина, баранина, жирні сорти риби, риб’ячий жир, яйця.

3. Ідеальної дієти немає

Організм кожної людини індивідуальний, він залежить від спадковості, середовища, де людина живе, конституції тіла і ряду інших факторів. Тому не існує дієтичного харчування, яке ідеально підходить всім без виключення. Щоб підібрати для себе ідеально збалансовану дієту, необхідно випробувати цілий ряд систем харчування і тільки потім визначити, яка з них найбільш ефективна.

4. Транс-жири — це отрута для організму

Ненасичені жири або транс-жири — це продукт, що отримують в результаті змішування при високих температурах ненасичених жирів з газоподібним воднем. Продукти, в яких присутні транс-жири, такі як маргарин, деякі кондитерські вироби, зокрема начинка у вафлях та інші, призводять до того, що у людини підвищується рівень холестерину в крові, розвивається ожиріння і цілий комплекс захворювань серця і судин. За останніми даними, саме транс-жири є основною причиною ожиріння в країнах Європи і США.

5. Від овочів тільки користь

Овочі корисні в будь-якому вигляді, за визначенням, так як вони містять велику кількість мінералів, вітамінів і клітковини. Чим більше ми вживаємо в їжу овочів, тим краще стає стан здоров’я.

6. Нестача вітаміну D небезпечна

По суті вітамін D — це гормон, що виробляється організмом під впливом сонячних променів. Цей гормон бере участь у багатьох процесах в організмі, але отримувати його виключно із продуктів харчування не можна, так як там його занадто мало. Тому рекомендовано деякий час все ж перебувати на сонці, причому без використання сонцезахисних засобів, які блокують його вироблення. Головне в цій справі не перестаратися, тобто знаходитися на сонці в безпечні години і не більш 20 хвилин.

7. Рафіновані вуглеводи шкідливі

Рафіновані вуглеводи, коли потрапляють в організм, викликають різке підвищення цукру в крові, що в результаті стає причиною ожиріння і цукрового діабету.

8. Харчовими добавками неможливо замінити продукти

Деякі прихильники здорового харчування помилково вважають, що харчування це всього лише певна комбінація вітамінів і мінералів, які необхідні для нашого організму. Але це не так, крім вітамінних комплексів у продуктах харчування містяться волокна, незамінні амінокислоти і багато іншого, що неможливо замінити добавками. Тому дієтологи рекомендують харчуватися різноманітно, а не замінювати справжню їжу харчовими добавками.

9. Спосіб життя

Будь-яка дієта може бути ефективною тільки в комплексі з правильним способом життя. Тому якщо за допомогою дієти вдалося досягти схуднення, щоб утримувати результат необхідно продовжувати правильно харчуватися і займатися спортом, інакше, результат зникне дуже швидко.

10. Здорова їжа — необроблена їжа

Промислове виробництво стало причиною різкого погіршення здоров’я населення. Пов’язано це з тим, що більшість продуктів, проходить обробку, яка знищує корисні речовини і робить продукт менш корисним. Навіть не дивлячись на те, що оброблені продукти мають більш насичений смак і довше зберігаються, необхідно більше вживати в їжу свіжих і необроблених продуктів. Тільки таким чином можна зберегти здоров’я і бути у відмінній формі.

23 грудня

Інші дати
Народився Степан Тимошенко
(1878, с.Шпотівка, Сумська область – 1972) – український вчений у галузі механіки. Автор фундаментальних праць з теорії опору матеріалів, теорії пружності та коливань. Один із організаторів і перших академіків Української академії наук. Основоположник школи прикладної механіки в США.
Розгорнути