chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Хеллоуїн

31 жовтня 2015 о 14:02

Хелоуїн — старовинне кельтське свято, святкується в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Після прийняття християнства його святкували як «навечір'я Дня всіх святих», передає УНН.

Назва Halloween пішла від слова Hallowe'en — скорочення виразу All Hallow's Eve — надвечірня (переддень) Дня всіх святих, яке в свою чергу розшифровується як All Hallowed Souls Eve — дослівно: Надвечірня Всіх Святих Душ.

Символом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза (Світильник Джека), якими діти одягнені в біле лякають дорослих, а ті відкуповуються від них солодощами.

За язичницькими віруваннями західних європейців, у ніч Хеллоуїну відчиняються двері у потойбічний світ і духи померлих приходять на землю, щоб знайти собі відповідне тіло.

Для цього свята характерним є переодягання. Переодягаються як діти, так і дорослі. Найчастіше переодягаються в костюми фей, кажанів, різноманітних духів, відьом, гарбузів, скелетів, зомбі, мертвих, упирів. Найпоширеніші фарби для свята: чорний, помаранчевий, сірий, білий, жовтий та червоний.

Як повідомлялося, через ураган «Сенді» у Нью-Йорку вперше відмінили парад з нагоди Хеллоуїна.

Розділи: Традиції

9 травня

Інші дати
Роман Андріяшик
1933 – український письменник, журналіст, лауреат Шевченківської премії за роман про Ю. Федьковича «Сторонець».
Розгорнути
День Перемоги
Пам’ять серця… Пам’ять сивини… Пам’ять тих, що не прийшли з війни. Пам’ять – наче квіти на броні… Сонце усміхається мені. (Микола Сингаївський)
Розгорнути
Народився Володимир Гнатюк
(1871, с.Велеснів, Тернопільська область - 1926) – український фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець. Започаткував систематизоване видання фольклорних та етнографічних матеріалів («Галицько-руські анекдоти», «Галицько-руські народні легенди», «Коломийки», «Колядки та щедрівки».
Розгорнути