chrome firefox opera safari iexplorer

ЮНЕСКО включила Львів до своєї мережі креативних міст

14 грудня 2015 о 12:00

ЮНЕСКО включила Львів разом з іншими 46-ма містами з 33 країн до своєї мережі креативних міст за здобутки в літературі.

Про це у Парижі заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова.

«Сьогодні ЮНЕСКО оголошує про представлення 47 міст з 33 країн, які стали членами Creative Cities мережі Організації. Результати цього року демонструють більшу розмаїтість і ширше географічне представництво мережі, де 22 країни досі не були представлені», — сказала Бокова.

ЮНЕСКО номінувала у мережі креативних міст нові населені пункти у семи сферах: творчі ремесла і народне мистецтво, цифрові мистецтва, дизайн, кіно, гастрономія, література і музика. Креативний потенціал міста Лева фахівці спеціалізованої установи ООН оцінили за її здобутки в літературі. Львів став першим українським містом, яке було номіноване і стало членом мережі креативних міст ЮНЕСКО.

Мережу креативних міст ЮНЕСКО було створено у 2004 році. Сьогодні вона налічує 116 міст у всьому світі. Співпраця у межах мережі спрямована на сприяння міжнародному співробітництву між містами-членами та покликана зробити  творчість двигуном сталого міського розвитку, соціальної інтеграції та культурного впливу.

«Мережа креативних міст володіє великим потенціалом для просування ролі культури у якості прискорювача сталого розвитку, і я вітаю як нові міста, так і нові країн, які збагачують мережу своєю розмаїтістю», — сказала генеральний директор ЮНЕСКО.

В організації нагадали, що населені пункти, які приєдналися до мережі креативних міст зобов'язані співпрацювати і розвивати партнерські відносини з метою сприяння творчості і культурним сферам, обміну передовим досвідом, посиленню участі у культурному житті та інтегруванні культури в плановий економічний та соціальний розвиток.

Наступна щорічна зустріч представників мережі креативних міст ЮНЕСКО відбудеться у вересні 2016 Естерсунд (Швеція).

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути