chrome firefox opera safari iexplorer

Український кінофестиваль в Канаді

29 січня 2016 о 18:01

У чотирьох містах Канади протягом півроку триватиме український кінофестиваль, у ходіякого покажуть кількадесят кінофільмів про Україну та її жителів. Про це повідомила організатор фестивалю Іванна Плахотнюк.

«Фестиваль планується із січня по червень як регулярний показ стрічок на українську тематику в Оттаві, Торонто, Монреалі та Кінгстоні. Фільми демонструватимуться раз на тиждень або раз у кілька тижнів», — сказала Плахотнюк.

За її словами, кожен місяць кінопоказу матиме свою тематичну забарвленість. Так, січень і лютий присвячені Євромайдану і війні на Сході України; у березні наголос буде зроблено на популярному українському кіно; у квітні відзначатимуться 30-ті роковини аварії на Чорнобильській АЕС; у травні показуватимуть нове й експериментальне українське кіно, а у червні – документальні фільми про права людини.

Загалом протягом фестивалю буде продемонстровано близько трьох десятків кінострічок.

Зібрані під час кінопоказів кошти підуть на допомогу у протезуванні пораненим воїнам АТО, їх психологічну реабілітацію та підтримку українського кіновиробництва.

Плахотнюк також пояснила, що значна розтягнутість фестивалю в часі дозволить довше підтримувати тему України в інформаційному просторі. «Я вирішила демонструвати фільм раз на тиждень або навіть у кілька тижнів, аби не відпускати канадську публіку з інформаційного простору і постійно нагадувати їй щось про Україну», — зазначила вона.

Розпочнеться кінофестиваль вже сьогодні в Оттаві із документальної стрічки американського режисера Бена Мозеса «Я – українець», яка розповідає про долі двох активних учасників Євромайдану.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути