chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах урочисто стартував Всеукраїнський фестиваль «Кобзар єднає Україну»

20 травня 2016 о 14:49

19 травня у Черкасах урочисто відкрився Всеукраїнський фестиваль теле- і радіопрограм «Кобзар єднає Україну», повідомляє Рідна Черкащина.

Засновником і організатором заходу, присвяченого 202-й річниці з дня народження Т.Г. Шевченка, є Держкомтелерадіо, а сам фестиваль триватиме до 23 травня на базі Черкаської філії НТКУ.

Як і обіцяли організатори, фестиваль «Кобзар єднає Україну» стає традиційним. Попри економічну скруту на українській землі, захід уже вдруге приймає Черкащина.

Окрім конкурсу серед радіо- та телевізійних робіт, організатори підготували історико-просвітницьку програму з відповідними заходами в Умані, Чигирині та Каневі.

«Ми так тікали від «руского міра», що пробігли український світ. Отож, наше завдання – повернутися до цінностей, традицій, настанов українського світу. І фестиваль «Кобзар єднає Україну» – одне із складових такого завдання», – сказав під час урочистого відкриття цього фестивалю в Черкасах голова Оргкомітету, засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

«Ми разом із вами пройдемо пішою ходою останнім шляхом Шевченка, як і 155 років тому, коли він повернувся в Україну. Також за підтримки нашого фонду в Каневі народний художник Микола Бабак відкриє виставку раритетних світлин кінця ХІХ- початку ХХ століття», – повідомив М. Томенко.

Говорячи про значення Тараса Шевченка для сьогоднішньої України, він зауважив: «Чому ми всіляко популяризуємо ідеї Шевченка? Бо вони і об’єднують Україну і спонукають владу не забувати про власний народ. От хотів би порадити посадовцям – від президента до місцевих чиновників – щоденно перечитувати знаменитий твір Кобзаря «Холодний Яр», написаний на Черкащині, а особливо кінцеву частину поеми:

“…По якому правдивому,
Святому закону
І землею, всім даною,
І сердешним людом
Торгуєте? Стережіться ж,
Бо лихо вам буде,
Тяжке лихо!.. Дуріть дітей
І брата сліпого,
Дуріть себе, чужих людей,
Та не дуріть Бога.
Бо в день радості над вами
Розпадеться кара.
І повіє огонь новий
З Холодного Яру”.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути