chrome firefox opera safari iexplorer

Запорізький 700-річний дуб вмирає через байдужість чиновників

12 травня 2016 о 14:37

Легендарне дерево гине через короїдів, врятувати його заважають бюрократичні колізії, пише kp.ua. 

Один із символів України, 700-річний запорізький дуб переживає складні часи — його їсть короїд, гілки обламуються.

Видання нагадує, що в травні 2015 року у запорізький 700-річний дуб ударила блискавка. Тоді не постраждали ні стовбур дерева, ні гілки. Блискавка влучила в суху частину, яка згодом відпала. Вісім молодих дубів — «сини» велетня також у повному порядку.

Але вже цілий рік частина, що відпала,  так і залишається лежати біля дуба. Прибрати її люди, які опікують легендарним деревом, не можуть без дозволу чиновників. Будь-які дії потрібно узгоджувати з місцевою владою. Навіть рятівні крапельниці, які трохи оживили велетня, захисники не мали права ставити, не отримавши дозволу «згори».

— Дуб гине. Врятувати його нинішній вигляд для нащадків можна завдяки консервації. Але на цей крок ніхто не хоче йти, так як жива остання гілка легендарного дерева, — каже президент Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула.

Крім того, сухі гілки поїдає деревний жук.

 Довідка

Запорізький дуб — дерево унікальне. Екстрасенс Кашпіровський говорив, що воно вважається порталом зв'язку України зі вселенським розумом. А Гітлер під час війни віддав наказ спиляти дерево і привезти його в музей Дрездена як символ перемоги над усіма слов'янами.

«Діти» 700-річного дерева ростуть більш, ніж у 23 країнах світу. Деякі саджанці, вирощені з жолудів знаменитого дерева, вже виросли до чотирьох метрів у висоту. Географія у «діток» велика. Вони ростуть і в Єрусалимі, і Китаї, і Канаді. І там за ними доглядають, як за королівськими особами. За кожним деревом закріплені конкретні люди, які і відповідають за пагони. Поливають дерева строго за графіком, удобрюють, кронують, стежать, щоб паразити кору не точили. І раз на півроку надсилають звіт.

Параметри дуба

Вік — більше 700 років

Висота — 36 метрів

Діаметр стовбура — 6,5 метра

Діаметр крони — 43 метри

Де ростуть «діти» Запорізького дуба

· Україна

· Азербайджан

· Грузія

· Ізраїль

· Китай

· Японія

· Росія

· Латвія

· Естонія

· Данія

· Швеція

· Польща

· Канада

· США

· Білорусь

· Туреччина

Джерело: КП
Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути