chrome firefox opera safari iexplorer

Лише у цьому році реставрація Маріїнського палацу «зʼїла» 400 мільйонів гривень платників податків

11 жовтня 2017 о 14:12

Кабінет Міністрів своєю Постановою виділив додаткових 200 млн грн на програму реставрації Маріїнського палацу в Києві, повідомляє сьогодні DT.UA.

Згідно з пояснювальною запискою до проекту відповідної Постанови, виділені кошти підуть, зокрема, на комплекс реставраційних робіт у залах палацу. Першу чергу будівництва об'єкта планується ввести в експлуатацію 1 січня 2018 року.

Як відомо, рішення про реконструкцію та реставрацію Маріїнського палацу було прийняте Урядом у 2002 році. З цього часу розпочалися підготовчі та проектні роботи, а після реставрації палац мав бути пристосований для сучасних потреб при відновленні первісних інтер’єрів згідно з архівними матеріалами або аналогами.

Водночас будівельні роботи розпочаті лише у 2007 році.

Згідно з офіційним Звітом Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених на реставрацію та пристосування Маріїнського палацу, за 14 років реставрації Маріїнського палацу виконано лише чверть робіт. Роботи виконувались фрагментарно і з численними порушеннями. На початок 2017 року було виконано більшу частину робіт лише у правому флігелі (близько 80% робіт). Технічний стан головного фасаду, паркового фасаду та фасадів лівого флігеля палацу був незадовільний, констатувала Рахункова палата.

Згідно з нормативами, реставрація Маріїнського палацу мала тривати 48 місяців (погоджено Укрінвестекспертизою та затверджено Урядом як у 2003 році, так і у 2008 році). Проте, фактично роботи тривають уже понад 10 років. А станом на 01.10.2016 р. для завершення реставрації необхідно було ще 34 місяці (тобто, майже 3 роки)…

Лише цифри

У 2014–2015 роках та протягом І півріччя 2016 року на вказану реставрацію надійшло 147 млн гривень. Тоді головним розпорядником бюджетних коштів цієї реставрації був Мінрегіон, який, фактично, делегував ці повноваження Державному управлінню справами при Президентові України.

У 2016 році головним розпорядником бюджетних коштів вже було безпосередньо ДУСі. У Державному бюджеті-2016 на «Реставрацію та пристосування Маріїнського палацу» було виділено 95 млн грн.

У Державному бюджеті-2017 на реставрацію було передбачено 200 млн грн. Плюс додаткові 200 млн грн (згідно з Постановою КМУ).

У Державному бюджеті-2018 на «Реставрацію та пристосування Маріїнського палацу» передбачено ще 200 млн грн платників податків.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути