chrome firefox opera safari iexplorer

Історія – це інструмент війни за Україну: в Черкасах презентували “Український щорічник”

27 листопада 2017 о 12:08

“Український щорічник-2018” для щоденного патріотизму презентував у Черкасах наш земляк, громадський діяч Микола Томенко. “Український щорічник” – проект фонду “Рідна країна” – вже став доброю традицією: нинішнє видання стало восьмим.

“На листопад 2016 року, після всього, що ми пережили разом з вами, 22% громадян України вважали Сталіна, і 25% – Леніна, визначними  державними діячами. Фактично кожен четвертий громадянин України вважає позитивними героями тих, хто Україну знищував. Неадекватне сприйняття історії нав’язувалося в різні періоди, – сказав під час презентації Микола Томенко. – Ми так тікали від “руского міра”, що забігли в західний, а наш, український світ, проскочили. А в західному світі ми нікому без нашої історії й культури не потрібні”.

“Український щорічник-2018” містить згадку про понад тисячі персоналій української культури, науки, філософії, літератури. Багато афористики і загального історичного матеріалу. Видання з наступного року трохи зміняться, розповів Микола Томенко. Щорічники планують присвятити культовим для українців особистостям – Іванові Франку, Лесі Українці, Григорію Сковороді.

“Український щорічник” є одним із низки просвітницьких проектів фонду “Рідна країна” і Громадського руху “Рідна країна” поруч із “7 чудес України”, аудіопроектами та видавництвом книг. У такий спосіб автори проектів у популярній формі розповідають про українську історію, культуру і традиції, висвітлюючи й інший, неусталений погляд на всім відомі історичні події.

“24 серпня ми святкуємо день проголошення Незалежності України. Невже ми ніколи не мали держави? 1917—1920 роки – Україну визнавали, були консульства, представництва. Зробімо день відновлення Незалежності і скажемо, що держава в нас була за часів Київської Русі, Гетьманщини. Ми не просто йдемо в Європу, ми її створювали! Треба робити масову презентацію правдивої нашої історії. Історія – це інструмент війни за Україну, ключова зброя, яка може зробити нас нормальною країною – без Леніна-Сталіна в героях”, – відзначив Микола Томенко.

Презентація завершилася автограф-сесією.

Фото Сергія Черкасова

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути