chrome firefox opera safari iexplorer

Як зробити повітря в домі ідеальним

09 березня 2018 о 11:10
the-village.com

Екологічна ситуація сучасних міст зовсім не ідеальна, проте мало хто задумується, що повітря у квартирах та офісах може бути і небезпечним: у замкнутих приміщеннях повітря застоюється, через що підвищується концентрація шкідливих для здоров’я речовин і розмножуються небезпечні бактерії та мікроорганізми. 

Повітря у приміщенні в середньому в п’ять разів брудніше і в десять разів токсичніше за вуличне. Але саме у приміщеннях більшість людей проводить до 90% часу. Таку статистику наводить завідувач лабораторії виробника системи знезараження повітря Євгеній Кобзєв.

Застояне повітря містить велику кількість мікроорганізмів – у тому числі тих, які потенційно можуть завдати шкоди здоров’ю людини. Основним джерелом мікробів є сама людина. «Із поверхні шкіри в повітря потрапляють такі хвороботворні бактерії, як золотистий стафілокок і різні види стрептококів, а під час дихання, чхання і кашлю – збудники туберкульозу, різноманітних пневмоній та грипу».

Патогенні мікроорганізми з’являються у квартирах тому, що кондиціонери, побутові очисники повітря та вентиляційна техніка рідко чи неякісно обслуговуються: так, звичайний домашній кондиціонер, якщо не змінювати в ньому фільтри, може стати розповсюджувачем збудника легіонельозу, що в деяких випадках викликає у людини важку форму пневмонії. Боротися з легіонельозом традиційними дезінфекційними засобами практично марно. Можна тільки збільшувати резистентність організму, покращуючи імунітет, і перешкоджати розмноженню бактерій: вчасно чистити кліматичну техніку, не допускати зостоїв теплої води (наприклад, у водонагрівачах).

Ще один тип забруднення повітря у квартирі, на якому акцентує Євгеній Кобзєв, – це пліснява: «Із поверхні стін і стелі (особливо у ванних кімнатах) у повітря можуть потрапляти спори цвілевих грибів, що викликають напади астми та загострення хронічних респіраторних захворювань, таких як хронічна обструктивна хвороба легень, респіраторна алергія та легенева гіпертензія».

Джерела забруднення повітря

Пилюка

Пилюка шкідлива тим, що в ній можуть поселятися кліщі. Терапевтка Олена Глушакова уточнює, що самі кліщі безпечні для людини, але продукти їхньої життєдіяльності можуть викликати розвиток алергічних реакцій, аж до розвитку бронхіальної астми: «Якщо постійно дихати пилом, то захворювання дихальної системи (хронічні захворювання носової порожнини, горла, бронхів, легень), запальні процеси, головні болі, виникнення подразнення слизової оболонки очей через алергічні реакції неминучі».

Вихлопні автомобільні гази та викиди промислових підприємств

Проникаючи через відчинені вікна, вони також стають небезпечними для здоров’я. Вихлопні гази містять оксиди азоту та вуглецю, діоксид сірки, ароматичні вуглеводні, сполуки свинцю. Вони можуть викликати розвиток захворювань дихальної та нервової систем, провокувати розвиток алергічних реакцій, захворювань шкіри.

Запах цигарок

Тютюновий дим шкідливий не тільки в момент паління: у тютюні багато маслянистих смол з високою здатністю проникнення, тобто дим від них добре вбирається в одяг, м’які меблі, штори, килими. Тютюнові смоли та нікотин накопичуються в легенях, загострюють алергічні реакції та збільшують ризик захворювань серця. Щоб усунути запах, потрібно завжди провітрювати приміщення, мити шпалери і тканинні оббивки, прати текстиль, мати потужну вентиляцію у квартирі та очисники повітря з фільтрами, спеціалізованими на утриманні частинок сигаретного диму.

Деревостружкові плити та деревоволокнисті плити

ДСП і ДВП – це шари пресованої деревини, що з’єднані між собою клеєм чи різними смолами. З меблів із цього матеріалу виділяються формальдегіди і феноли – канцерогени, що підвищують ймовірність захворювання на рак. Джерелами канцерогенів, за словами Олени Глушакової, також можуть бути ламінат, лінолеум, декоративний пластик і дешеві будівельні оздоблювальні матеріали.


Меблі з ДСП виділяють формальдегіди і феноли – канцерогени, що підвищують вірогідність захворювання на рак.


Килимок біля вхідних дверей

З вулиці ми можемо принести разом із брудом та пилюкою хвороботворні мікроорганізми. У 2008 році Університет Арізони провів дослідження: на підошвах взуття виявили понад 400 тисяч різноманітних бактерій. У великій кількості на взутті переноситься кишкова паличка, паличка Фрідлендера і Serratia ficaria – ці бактерії викликають інфекції сечовивідних шляхів та респіраторні інфекції. Таким чином додому можна принести і хімікати: частинки бензину після прогулянки під дощем, токсичні добрива з газону, смоли з асфальту чи реагенти для розчинення снігу із зимових вулиць.

Ртуть

Ця речовина першого класу небезпеки. Якщо розбити термометр і хоча б одна кулька ртуті закотиться за меблі чи в щілину паркету, то ртуть у контакті з повітрям буде виділяти токсичні речовини. Саме тому важливо повністю зібрати й утилізувати її, а потім провести знезараження усіх поверхонь, яких вона торкалась.

Близько 80% випарів ртуті, що вдихаються, затримуються в організмі. Чим довша дія ртуті, тим небезпечніший токсичний ефект. Гостре отруєння випарами ртуті проявляється в розладах шлунку, нудоті, набуханні ясен. Характерне заповільнення серцевої діяльності, пульс стає рідшим та слабким, можливе запаморочення. При хронічному отруєнні з’являються металічний присмак у роті, рихлість ясен, сильне слиновиділення, легка збуджуваність, погіршення пам’яті, сильний вплив позначається на нервовій системі.

Чи шкідливі популярні засоби для прибирання?

Як правило, обираючи побутову хімію для дому, люди схильні купувати найбільш сильнодіючі засоби: з ними швидше можна досягнути ідеальної чистоти. За що потім доводиться розплачуватися, вдихаючи леткі токсичні речовини, що містяться в очисних та мийних засобах: хлор, фосфати, поверхнево-активні речовини, триклозан і навіть ароматичні ферменти.

«Регулярне користування токсичною побутовою хімією, особливо у погано провітрюваних приміщеннях, може викликати головні болі, різні алергічні реакції, зниження імунітету і навіть спровокувати розвиток онкозахворювань. Уникнути цих шкідливих наслідків можна, обираючи екологічну побутову хімію і повертаючись до народних засобів підтримки чистоти. Наприклад, набагато безпечніші розчин оцту, соди, лимонний сік, гірчичний порошок, мильний розчин та подібні засоби», – каже головна лікарка Verba Mayr Наталія Едель.

За якими симптомами можна зрозуміти, що у повітрі є токсичні речовини?

Симптоми, при появі яких варто звернути увагу на якість повітря у квартирі: головні болі, порушення сну, нудота, лущення шкіри, неприємний присмак у роті після сну, запаморочення, подразнення слизової очей. «Але не варто при першій же появі одного із симптомів панікувати: стан повітря – не найчастіша причина цих збоїв організму. Для початку потрібно виключити більш «популярні»: неправильне харчування, стрес, недосипання», – коментує Дмитро Горнастолєв, головний лікар мережі медичних центрів. А от утруднене дихання, порушення серцевого ритму, втрата орієнтації у просторі – це вже симптоми, при яких не можна зволікати і варто відразу викликати швидку допомогу. Вони можуть вказувати на важку алергічну реакцію чи отруєння токсичними речовинами.


Регулярне користування токсичною побутовою хімією може викликати головний біль, алергічні реакції та зниження імунітету


Як зробити повітря вдома чистішим?

У боротьбі за чисте повітря потрібно обирати методи залежно від ситуації. Вадим Рукавицин, еколог-консультант, радить: якщо квартира розміщена біля шосе або заводу, установити фільтр на клапан вентиляції і не відчиняти вікна для провітрювання. А якщо користуєтеся шкідливою фарбою чи будівельними матеріалами, навпаки, потрібно частіше провітрювати кімнату чи очищати повітря через спеціальні побутові фільтри, якщо джерело забруднення не можна оперативно усунути.

«Фарби, лаки, клеї часто виділяють бензол, толуол, ксилол та інші леткі органічні сполуки. ДСП, деякі види пластику та пінопласт у процесі виробництва насичуються канцерогеном формальдегідом. При цьому немає однозначно небезпечних та однозначно безпечних видів лакофарбових матеріалів та клею – це залежить від складу конкретного продукту», – каже еколог. Шкідливі речовини можуть бути присутні, але у прийнятній для людини концентрації та не завдавати шкоди, тому при виборі потрібно звертати увагу на міжнародні екомаркування. Ось основні з них: Ecolabel («Європейська квітка»), Nordic Ecolabel (Nordic Swan, «Північний лебідь»), німецьке маркування Der Blaue Engel («Голубий ангел»), найбільш поширені в США та Канаді Green Seal і EcoLogo.

У разі забруднення повітря найбільш ефективним буде користування кварцовими лампами (є невеликі домашні моделі) та провітрювання. Особливо це актуально, якщо у квартирі довго хтось хворів. Якщо повітря забруднене спорами плісняви, потрібно знайти її джерело і відразу ж позбутися грибка. Також у цьому випадку допоможе посилена притоково-витяжна вентиляція і пониження вологості до 40-60%.

Якщо говорити про універсальні інструменти очищення повітря у квартирі, найкраще з цим завданням впораються домашні очисники повітря. Вони різняться комплектом фільтрів, кожний з яких призначений для видалення певного виду забруднень. «Найчастіше пропонують очисники з кутовою мембраною, механічною очисткою та іонізатором. Для очистки від бактерій та органіки потрібно, аби в очисники були вмонтовані іонно-каталітичний чи стримерний фільтр із кварцовою лампою закритого типу», – дає рекомендації Вадим Рукавіцин.

Частково вберегти себе можна ще на етапі вибору місця проживання. Насамперед треба врахувати наявність поряд з домом великих магістралей та промислових об’єктів. Але незалежно від району кожен конкретний будинок оптимально розглядати окремо, враховуючи рельєф, віддаленість від магістралей та залізниці, близькість парку, комунікації, тип будинку, історію району та інші параметри.

Озеленення території поряд з домом і провітрювання квартири

Для підтримки роботи всіх систем організму необхідний постійний циркулярний процес, що здійснюється за допомогою дихання: при надходженні кисню у клітинах відбуваються процеси обміну, завдяки яким виділяється енергія. Якість повітря для дихання відіграє головну роль, тому так важливо її підтримувати. Любов Богданова, дихальна терапевтка, керівниця Міжнародного центру вивчення та практики свідомого дихання, радить озеленювати територію біля дому, аби за вікном повітря було якомога чистішим.

Листя дерев активно вловлює пил і знижує концентрацію шкідливих газів. На думку вчених-біологів, улітку дерево середньої величини за добу виділяє стільки кисню, скільки потрібно для дихання трьох людей, а парк біля дому очистить від вуглекислого газу шар повітря завтовшки до 45 метрів – це приблизно 15 поверхів. Найкраще саджати каштани, тополі, в’язи, модрини, а з кущів – бузок, акацію, шипшину. Кімнатні рослини також значно очищають повітря. Для вибору конкретного виду можна користуватися списком NASA, що складений у 1989 році за результатами дослідження рослин, що допомагають у замкнутому просторі не тільки поглинати вуглекислий газ і виділяти кисень, а й видаляти з атмосфери деякі шкідливі речовини (формальдегід, бензол, трихлоретилен). Усього в цьому списку близько 30 рослин; із найбільш ефективних – плющ звичайний, епіпремнум золотистий, спатіфілум, бамбукова пальма (хамедорея), сансев’єрія, драцена окаймлена та хризантема садова. Регулярне вологе прибирання необхідне для підтримки чистоти повітря: волога прибиває пил, очищаючи від його частинок атмосферне повітря.

При цьому леткі сполуки речовин побутової хімії та особистої гігієни часто бувають причинами алергічного кашлю чи закладеності носа, нежитю чи сильного чхання, тому краще обирати натуральні засоби для прибирання приміщень і гігієни тіла.

«Регулярно провітрюйте квартиру: вуглекислий газ, що виділяється при видиханні, в 1,5 раза важче атмосферного повітря, і в непровітрюваних приміщеннях він накопичується. Намагайтеся якомога більше часу проводити на природі: саме екофлора створює найбільш благополучну для людини дихальну суміш, чим не може похвалитися міське середовище проживання», – радить терапевтка. Повітря неможливо зробити абсолютно чистим, але сама людина може мінімізувати шкідливий вплив.

Носове дихання унікальне тим, що забезпечує зволоження та очистку повітря, що надходить ззовні до тіла людини. Слизова оболонка носової порожнини вловлює віруси та бактерії. Особливий склад слизу знешкоджує їх, а епітелій забезпечує їх видалення з носу.

Лайфхаки і гаджети, що допоможуть підтримувати повітря чистим

Оскільки вологе прибирання – один з найефективніших методів досягти чистого повітря у квартирі, потрібно створити для нього умови: систематизувати зберігання речей, складати одяг, книги та посуд в закриті шафи і контейнери, залишивши вільними максимум горизонтальних поверхонь.

В ідеалі потрібно подумати про якість повітря у квартирі ще на стадії ремонту: обрати екологічні матеріали – радять Сергій та Вероніка Ковальови, архітектори. Для підлогового покриття найкраще підійде масив дерева чи коркова плитка: ці матеріали легко миються та не виділяють токсичних речовин. Для фарбування стін чи стелі архітектори використовують японські фарби з антибактеріальним покриттям та без свинцю у складі, а в обробці часто використовують мармур, масив дерева, каміння та мінерали натурального походження – усі ці матеріали природні та безпечні. Підтримувати повітря чистим допоможуть технічні новинки. Наприклад, генератор кисню: пропускаючи повітря через фільтри, він перетворює його на чистий кисень. Більш стандартні, але також корисні очисники та іонізатори повітря. «Щоб обрати хороший очисник повітря, важливо знати об’єм кімнати: об’єм множимо на три – саме стільки прилад повинен проганяти через себе повітря. Також при купівлі звертайте увагу на наявність кількох фільтрів», – радять Вероніка та Сергій Ковальови.

Крім очищення, повітря потребує насиченості вологою: тоді шкідливі частинки будуть осідати на підлогу, а не вдихатися; крім того, нормальний рівень вологи корисний для дихальних шляхів та стану шкіри. Найтехнологічніші помічники – ультразвукові зволожувачі. Зазвичай вони оснащені вмонтованим гідростатом і здатні автоматично підтримувати вологу повітря в широкому діапазоні (від 20 до 90%). Купуючи зволожувач будь-якого типу, потрібно обов’язково поцікавитися, на яку площу приміщення він розрахований.

Джерело: the village
Розділи: Здорова

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути