chrome firefox opera safari iexplorer

Христос Хрещається! В ріці Йордані!

19 січня 2019 о 11:54
rivne1.tv

 Водохреща, або ж Йордана, також – Богоявлення – третє з великих свят, що про них ідеться у старовинній колядці: «… а що перший празник – то Різдво Христове, А що другий празник – святого Василя, А що третій празник – святе Водохреща…»

 Це День Хрещення Ісуса Христа.

 Відомо з Євангелії, що Іван Предтеча (Хреститель) проповідував прихід Ісуса Христа, і люди чекали Його. Дуже багато людей зібралося  на ріці Йордані, у місцині Віфавара. Знаючи, що Месія довший час ходить світом невпізнаний, люди не уявляли, як він виглядає, не відав цього й Іван. Раптом Іван Хреститель, осяяний великим передчуттям, промовив: «Він стоїть серед вас». І перед очима схвильованих людей постав 30-річний  Ісус із Назарету. Він мав прийняти хрещення від Івана разом з усім людом. Ісус зійшов у річку і молився, а коли після охрещення виходив із води, з небесних висот пролунав Голос Божий: «Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав Його!» (Мр. 1:11).  Водночас на Ісуса зійшов Дух Святий у подобі голуба.  Звідси ще одна назва свята – Богоявлення. Саме Водохреща засвідчує Святу Трійцю, адже Господь постав перед людьми у трьох своїх іпостасях: Бог-Отець промовляв з небес, Бог-Син хрестився, Бог-Дух Святий зійшов з неба у подобі голуба.

Водохреща – свято, коли вода стає цілющою й залишається такою впродовж усього року. Вона не псується,увесь рік свіжа.

Цього дня в церквах святять воду. І не лише в церквах – напередодні свята на водоймах із льоду вирубується великий хрест, його ставлять, обливають буряковим квасом, аби набрав червоного кольору, прикрашають сухими квітами та гілками сосни чи ялини. На Водохреща хресна хода з корогвами рухається до водойми, священики освячують воду в ополонці, а миряни поринають у водойму, щоб омитися святою водою.  В небо випускають голубів.

Свяченою водою цілий рік напувають і кроплять недужих, освячують оселі, господарські будівлі  й навіть тварин.

Йордан супроводжується, як, зрештою, і всі українські свята, гарними традиціями та цікавими прикметами. Від Водохреща й до  Великого Посту – час гостювань, вечорниць, залицянь і веселощів, час весіль.

Якщо на Водохреща йде сильний сніг, буде добрий врожай.

Якщо день погідний – хліб уродить рясний.

На Йордана жінки та дівчата  кладуть у свячену воду разки коралів чи калину і вмиваються, — щоб щічки були рум’яні.

«Рідна країна»

Розділи: Традиції

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути