chrome firefox opera safari iexplorer

8 квітня — Міжнародний день циганів

08 квітня 2019 о 07:12

Міжнародний день циганів був заснований на конгресі циган усього світу, що відбувся 8 квітня 1971 року і зібрав представників з 30 країн.

Цигани, або роми, — народ індійського походження, що живе в багатьох країнах світу. Зараз живуть в Європі, Близькому та Середньому Сході, Північній Африці та в країнах обох Америк (переважно в Латинській).

Циганська мова належить до індійської групи індоєвропейських мов. Однак слід зазначити, що дуже значна частина циган, якщо не більшість, не говорять циганською, а послуговуються місцевими мовами або ж їх діалектами.

Національний прапор циган: верхня частина — синя (символізує небо), нижня — зелена (символізує траву), посередині — червоне колесо (символ вічної дороги).

Вважається, що вперше цигани з'явилися в Україні у 15-16 ст. — спочатку в Бесарабії та в Криму.

Перша письмова згадка про циган в Україні — у 1501 році (в охоронній грамоті, виданій великим литовським князем Олександром циганському ватажкові Василю).

Загальна чисельність циганської діаспори в Україні — близько 47 587 осіб, більшість яких проживає у Закарпатській (14 004 особи), Донецькій (4 106 осіб), Дніпропетровській (4 067 осіб) та Одеській (4 035 осіб) областях. В Україні, за останніми даними, проживає 15 етнічних груп циган — серви, келдерари, ловарі, кримці (крими), сінті, унгріко рома, словацькі цигани, расейці (гімпени), кишенівці, урсари та ін.

Цигани вирізняються своєрідним одягом, мають багатий фольклор, зокрема, у ділянці народної поезії (особливо казки), музики, танцю.

Циганські мотиви мали вплив на музику й літературу, зокрема, в Україні є вони в творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Миколи Гоголя, Івана Франка та ін.

Тарас Шевченко. Циганка-ворожка. 1841 рік. Фото з Вікіпедії

«Рідна країна»

За матеріалами Вікіпедії

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути