chrome firefox opera safari iexplorer

19 вересня – 80 років від дня народження геніального лікаря-винахідника Олександра Блискунова

19 вересня 2019 о 10:51
forum.tvergma.ru

Його називали «людиною-НДІ», генієм травматології  й лікарем від Бога. Надзвичайно талановитий учений-практик, справді блискучий ортопед-травматолог, він випередив свій час.

Блискунов — автор 267 наукових праць і 125 винаходів, серед яких – апарати для людей зі складною ортопедичною патологією, конструкції, що дозволяють подовжити нижні кінцівки більше ніж на 20 сантиметрів. До речі, унікальний метод Блискунова з успіхом  застосовується у лікуванні злоякісних пухлин кісток: після видалення пухлини з їхньою допомогою нарощується власна кістка пацієнта. А фіксатор Блискунова для лікування переламів не лише «на рівні» закордонних за ефективністю, а й мало не вдвічі дешевший.

Палкий прихильник і популяризатор «гармонії здоров’я», Блискунов вважав її «найсвятішою гармонією». 

Олександр Іванович Блискунов (від народження – Бобров) народився 19 вересня 1938р. в с.Нова Калитва Воронезької області в селянській родині. 1945р. переїхав з мамою до Криму. Мати вдруге вийшла заміж, і Сашка всиновив вітчим, давши йому своє прізвище. 

1955р. Олександр закінчив шкільне навчання у Сімферополі. Служив у армії; працював на заводі слюсарем, фрезерувальником, токарем; у естрадному орекестрі грав на гітарі.

1969р. закінчив лікувальний факультет Кримського медичного інституту.  Почав працювати лікарем-травматологом. 1972р. отримав диплом патентознавця. 

1974р. О.Блискунов захистив кандидатську дисертацію. Під час роботи у Кримському медичному інституті розробив інструменти, які довзволяли мінімально травмувати хворого під час операції, значно зменшували втрати крові й давали змогу застосовувати місцеве знеболювання. Замість перебування в ліжку протягом семи тижнів, пацієнти поверталися додому вже на третій-четвертий день. 

О.І.Блискунов був всебічно обдарованою особистістю.  Чудовий художник, він створив цілу низку малюнків, шаржів на своїх друзів і колег, карикатур, які нерідко супроводжував власними дотепними віршами; офрмив понад 150 книг. 

Сам виготовляв креслення до своїх розробок, і навіть доповіді нерідко ілюстрував гумористичним малюнками.

Досконало грав на гітарі та фортепіано. Мав енциклопедичні знання і, за свідченням сучасників, був неабияким співрозмовником.  

Але, безумовно, справою цілого свого життя О.Блискунов вважав медицину. 1984р. став доктороим медичних наук, тоді ж – академіком Кримської  АН. Тривалий час очолював кафедру травматологічної ортопедії у Кримському медінституті. Винаходи О.Блискунова відомий його колега Г.Ілізаров називав «медициною третього тисячоліття».

1990р. О.І.Блискунов став першим і єдиним у світі хірургом-травматологом, нагородженим Великою Золотою медаллю ООН.

Олександр Блискунов помер 28 грудня 1996р. Його учні та послідовники вперто і натхненно продовжували його справу. До клініки Кримського медуніверситету  приїздили пацієнти з багатьох країн світу.

Українські травматологи добре обізнані з винаходами доктора Блискунова. Проте  київські  чиновники  від медицини так і не спромоглися  дати «зелене світло» для створення відповідного науково-лікувального підприємства, і метод Блискунова, визнаний у цілому світі, не став «надбанням республіки».

А потім Крим анексувала Росія…

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути