chrome firefox opera safari iexplorer

Чорнобильська пожежа: сума владного хаосу і людської безвідповідальності

15 квітня 2020 о 11:01
volynnews.com

Про причини чорнобильської пожежі сказано багато й аксіоматичною версією її причини владою названо безвідповідальність поодиноких селян Іванківського району, які цинічно скористалися малими штрафами за паління смітття та сухостою. А тепер штрафи збільшили, то й буде порядок.

Як на мене, ситуація складніша і серйозніша. Нагадаю, що у нас влада зліквідувала Міністерство екології, яке безпосередньо опікувалося Чорнобильською зоною. Державне агенство з управління зоною відчуження різні групи інтересів ділять між собою вже біля року. І нині його тимчасово очолює третя тимчасово виконуюча обов‘язки – Катерина Павлова. Вона, до речі, виграла конкурс в часи Гончарука, але її так і не призначили в силу, як було сказано, певних причин.

Ще одну важливу інституцію створено під тиском нашого Екологочного комітету ВР, в часи мого головування. Отож, 26 квітня 2016 року був підписаний Указ Президента про створення Чорнобильського радіоційно-екологічного біосферного заповідника. А оскільки владі він був непотрібний і невигідний, то лише в кінці 2017 року він став самостійною бюджетною установою, а в 2019 році остаточно вирішили питання приміщення для колективу. Нині, як і ведеться за часів Порошенка і Зеленського, заповідник з 2019 року очолює тимчасово виконуючий обов‘язки.

Отож, я переконаний, що відсутність державної політики щодо Чорнобильської проблеми, керівництво на вічно тимчасовій основі та продовження незаконних вирубок лісу, бракон‘єрства – мисливського й рибальського, стихійний туризм – стали причинами нової Чорнобильської біди. А врятували нас, як і в 1986 році, мужні вогнеборці, і слава Богу, дощ!Отож, Слава вогнеборцям! Подяка волонтерам! Низький уклін рідній матінці – природі! Ганьба владному хаосу і анархії!

Микола Томенко,
Громадський рух «Рідна країна»

Розділи: Довкілля

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути