chrome firefox opera safari iexplorer

Чорнобильська пожежа: сума владного хаосу і людської безвідповідальності

15 квітня 2020 о 11:01
volynnews.com

Про причини чорнобильської пожежі сказано багато й аксіоматичною версією її причини владою названо безвідповідальність поодиноких селян Іванківського району, які цинічно скористалися малими штрафами за паління смітття та сухостою. А тепер штрафи збільшили, то й буде порядок.

Як на мене, ситуація складніша і серйозніша. Нагадаю, що у нас влада зліквідувала Міністерство екології, яке безпосередньо опікувалося Чорнобильською зоною. Державне агенство з управління зоною відчуження різні групи інтересів ділять між собою вже біля року. І нині його тимчасово очолює третя тимчасово виконуюча обов‘язки – Катерина Павлова. Вона, до речі, виграла конкурс в часи Гончарука, але її так і не призначили в силу, як було сказано, певних причин.

Ще одну важливу інституцію створено під тиском нашого Екологочного комітету ВР, в часи мого головування. Отож, 26 квітня 2016 року був підписаний Указ Президента про створення Чорнобильського радіоційно-екологічного біосферного заповідника. А оскільки владі він був непотрібний і невигідний, то лише в кінці 2017 року він став самостійною бюджетною установою, а в 2019 році остаточно вирішили питання приміщення для колективу. Нині, як і ведеться за часів Порошенка і Зеленського, заповідник з 2019 року очолює тимчасово виконуючий обов‘язки.

Отож, я переконаний, що відсутність державної політики щодо Чорнобильської проблеми, керівництво на вічно тимчасовій основі та продовження незаконних вирубок лісу, бракон‘єрства – мисливського й рибальського, стихійний туризм – стали причинами нової Чорнобильської біди. А врятували нас, як і в 1986 році, мужні вогнеборці, і слава Богу, дощ!Отож, Слава вогнеборцям! Подяка волонтерам! Низький уклін рідній матінці – природі! Ганьба владному хаосу і анархії!

Микола Томенко,
Громадський рух «Рідна країна»

Розділи: Довкілля

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути