chrome firefox opera safari iexplorer

3 cерпня – 95 років від дня народження відомого українського композитора Володимира Верменича

03 серпня 2020 о 11:30

«Це найбільше щастя, коли знаєш, що твій твір сподобався багатьом, коли усвідомлюєш, що твоя пісня допомагає людям, створює у них світлий настрій».

В.Верменич

   Якби Володимир Верменич написав музику лише до — однієї пісні — «Чорнобривці» — він би уславив своє ім’я назавжди. Адже ця пісня на слова Миколи Сингаївського, що стала своєрідним символом любові до Матері, лунає в Україні й далеко за її межами вже багато десятиліть.        

   Відомий співак Костянтин Огнєвий згадував  свій концерт у канадському Монреалі: «…Виконав одну пісню, другу, третю. А потім – «Чорнобривці» Спершу зал скидався на водоспад: вінревів, гудів, аплодував. Я ще раз повторив пісню івжезамість шуму між рядами чулосявідвертесхлипування – десятки людей плакали…»

   Композитор, диригент і музичний педагог Володимир Верменич народився 1925 р. в с.Бориси Глобинського району на Полтавщині. 

   Батько майбутнього композитора, Микола Гурійович, працював фельдшером, але музику любив безмежно. Грав на багатьох інструментах, навчив і свого сина. А ще – славетних у майбутньому братів-композиторів Георгія і Платона Майбород. Мати, Євгенія Іванівна, вчителька, мала чудовий голос і залюбки співала. 

   Дев'ятирічним хлопчик разом із родиною переїхав на Донеччину, до  Горлівки, затим – до м. Сорокиного (пізніше Краснодон).   

   Під час війни перебував у евакуації на Уралі, працював на військовому заводі. Вступив до музичного училища. В армії талановитий  юнак служив у  музичній команді. 

   По війні Володимир закінчив Луганське музичне училище, а 1954-го — Київську консерваторію — по класу хорового диригування (згодом додасться ще й фахова освіта по класу композиції).  

   Викладав співи та керував хорами у київських школах і педагогічному інституті. 

   Свою першу пісню В.Верменич написав 1943 р. Автор хорових творів, кантат, — він найбільше відомий як композитор-пісняр. Пісні В.Верменича, присвячені материнській любові, вірному коханню, красі рідної землі вмить ставали популярними. 

   Справжню славу Верменичу принесли пісні «Польова царівна» (слова М.Сома), «Іду я росами» (сл. О. Богачука), «На калині мене мати колихала» (сл. А.М’ястківського), «Спогад» («Поїзд на Варшаву») на слова Ліни Костенко і, звичайно ж, всесвітньо відомі «Чорнобривці».   

   В.М.Верменич помер 11 грудня 1986 р. в Києві. 

   Загалом  творчий доробок композитора складається з понад 200 пісень, серед яких чимало і пісень для дітей. 

Підготувала Олена Бондаренко,

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути